BiH
0

SDA povlači iz parlamentarne procedure izmjene zakona o igrama na sreću, traži se sistematičnije rješenje

Piše: N. Novalić
SDA je povukla iz parlamentarne procedure Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o igrama na sreću i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak kojima su se kladionice trebale dodatno oporezovati.

Prijedlog koji su u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH uputili zastupnici SDA Amir Zukić i Omer Škaljo trebao je oporezovati sve igre na sreću na jedinstven način čime bi se poreski prihodi FBiH povećali za oko 50 miliona KM na godišnjem nivou.

Posljednja sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH prekinuta je nakon insistiranja HDZ-a BiH da se ova tačka dnevnog reda ne razmatra.

Edin Mušić (SDA), predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, kaže za Klix.ba da će Klub SDA predložiti zaključak kojim bi se Vlada FBiH obavezala da u određenom roku, otprilike nekoliko mjeseci, predloži izmjene i dopune ova dva zakona.

Mušić kaže da će se tim zaključcima obavezati Vlada FBiH da izradi sistematično rješenje kojim bi se poreski prihodi od igara na sreću vezali za Fond PIO, te bi se, s druge strane, usmjeravali ka mjestima, odnosno općinama, gdje su uplaćeni.

Ne radi se o popuštanju HDZ-u BiH

"Dakle, imat ćemo neko privremeno mirovanje ovih izmjena koje su predložene od zastupnika SDA pojedinačno", kaže Mušić.

Na pitanje može li se ovaj potez razumijevati kao popuštanje HDZ-u BiH koji je ultimativno tražio odustajanje od izmjena ovog zakona, Mušić pojašnjava da se radi o nastavku jedne opšte društvene odgovornosti a ne o popuštanju.

"Ja to ne doživljavam kao popuštanje, namjera je da se jedan društveni defekt pokuša popraviti", dodaje Mušić koji kaže da ne zna da li koalicioni partneri imaju jedinstven stav o ovom pitanju.

Istovremeno, predsjednik FBiH Marinko Čavara primio je danas u posjetu vlasnike nekih od najvećih kladionica u FBiH koji su mu se požalili na neravnopravan položaj.

Vlasnici kladionica se žale na neravnopravan položaj

Čavara je razgovarao sa Markom Milanovićem, Krešom Vukojom i Goranom Jozipovićem, direktorima kladionica Sport Plus, Premier i Bet live.

Uz predstavljanje rada navedenih kladionica, koje upošljavaju preko 2500 djelatnika i koje su za prva četiri mjeseca uplatile 11 000 000 KM u Proračun Federacije BiH pored isplata plaća i doprinosa,  direktori su istaknuli  i probleme s kojima se društva za priređivanje igara na sreću susreću u svom radu.

Izrazili su nezadovoljstvo iznošenjem neistina putem medija, pa čak i od nositelja visokih pozicija u institucijama vlasti i neravnopravnim položajem društava za priređivanje igara na sreću u odnosu na Lutriju BiH. Također, istaknuli su da u potpunosti rade sukladno važećim zakonima.

Izrazili su spremnost pružiti stručnu pomoć u izradi zakonskih rješenja kojima će se još kvalitetnije urediti ova oblast. Na sastanku je zaključeno da je potrebno poboljšati zakonsku regulativu, odnosno izvršiti stručnu analizu postojećeg Zakona o igrama na sreću Federacije BiH i njegovih efekata te, na temelju tih podataka, uraditi izmjene navedenog Zakona.