BiH
259

SDA-ov promotivni spot neodoljivo podsjeća na spot Erdoganove AK partije

Piše: E. G.
Partija pravde i razvoja (AKP) donedavnog turskog premijera, a sadašnjeg predsjednika te zemlje Recepa Tayyipa Erdogana u martu ove godine, prije izbora u toj zemlji, objavila je impresivan predizborni spot holivudske produkcije. Spot je izazvao pažnju javnosti, ne samo u Turskoj, već i u mnogim drugim zemljama. Čini se kako su se u predizbornom štabu SDA poveli primjerom AKP-a.

Naime, predizborni spot Stranke demokratske akcije za ove izbore "U jedinstvu je snaga" neodoljivo podsjeća na onaj koji je snimila AKP.

U spotu "Millet Egilmez" što na našem jeziku znači "Narod neće pokleknuti", mogu se vidjeti impresivni prizori, turske zastave, ali se u podlozi čuju stihovi, odnosno recitiraju stihovi turske himne "Istiklal Marsi", što na našem znači "Marš nezavisnosti".

Izborna komisija Turske je inače nakon nekog vremena zabranila javno emitovanje na TV stanicama spota AKP-a upravo zbog toga što su u njemu korišteni stihovi himne.

U spotu SDA, također visoke produkcije, mogu se vidjeti prizori iz mnogih dijelova BiH, zastave BiH, ali i čuti stihovi himne "Jedna si jedina", koja doduše nije zvanična himna BiH.

Hoće li SDA imati na izborima uspjeha koliko je imao Erdogan i AKP u martu ove godine, ostaje da se vidi.