BiH
8

SDA osuđuje sporazum Dodika i Lagumdžije

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) osuđuje i odbacuje jučerašnji sporazum Dodik - Lagumdžija, a kojeg, kako se navodi, podržava i Savez za bolju budućnost BiH (SBBBiH).

"Umjesto da četiri dana pred sastanak u Briselu, kao najodgovorniji u vladajućoj šestorci, konačno predlože rješenje presude Sejdić - Finci i Mehanizma koordinacije oni se bave protivustavnom podjelom državne imovine i protivzakonitom podjelom sredstava Elektroprenosa", navedeno je u današnjem saopćenju SDA.

SDA poziva SDP i SBB da ne povlače iz parlamentarne procedure Zakon o nepokretoj vojnoj imovini kojeg su sami predložili, a koji je u skladu s Ustavom. Navode da se povlačenjem tog zakona abolira Dodik i sprječava proces knjiženja perspektivne vojne imovine.

Ističu da SDA neće dozvoliti da se državna imovina razdijeli suprotno odluci Ustavnog suda BiH i da bilo ko, pa ni SDP, na taj način zadrži državnu imovinu koju, kako navode, protivpravno koristi. Navode i da je sporazum o podjeli akumulirane dobiti Elektroprenosa put u razgradnju tog preduzeća.

"Sve ove štetne i opasne ustupke Lagumdžija pravda odgovorom da država učestvuje u sporazumu o hidroelektranama na Drini, iako je svima jasno, osim izgleda jedino njemu, da bez odluke države BiH nije moguće realizirati taj projekt. Izgleda da je ovo pravi, a što bi rekao Lagumdžija 'DB' sporazum, i to sporazum 'Dodik - blećak'", istaknuto je u saopćenju SDA.