BiH
38

SDA: Neprihvatljivo je mijenjanje nadležnosti i sastava Ustavnog suda BiH

Klix.ba
Stranka Demokratske ackije reagovala je danas na najavu prijedloga Zakona o Ustavnom sudu BiH, a kojeg je uskoro predočiti zajednički tim SNSD-a i HDZ-a BiH.

Podsjećamo, Milorad Dodik je nakon današnjeg sastanka predstavnika SNSD-a i HDZ-a BiH kazao kako prisustvo stranih sudija u Ustavnom sudu BiH smatra neprihvatljivim, što bi se korigovalo donošenjem novog Zakonoma.

"SDA smatra neprihvatljivim i neće podržati donošenje bilo kakvog Zakona o Ustavnom sudu BiH kojim bi se mijenjale nadležnosti i sastav Ustavnog suda, a naročito prisustvo međunarodnih sudija koje bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Taj zakon bi bio neustavan, jer su nadležnosti i sastav Ustavnog suda ustavne kategorije koje se mogu mijenjati samo izmjenom Ustava BiH.

Ustavni sud BiH je vitalni i neodvojivi dio ukupnog Dejtonskog ustavnog aranžmana i predstavlja centralni stub pravnog poretka države koji osigurava zaštitu suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i mehanizam za otklanjanje blokada u sistemu odlučivanja i rješavanje ustavno-pravnih sporova unutar BiH.

Cilj onih političkih aktera čije djelovanje je usmjereno protiv ustavnog poretka, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH upravo i jeste slabljenje položaja, uloge i nadležnosti Ustavnog suda BiH, čime bi se narušila cijela ustavna konstrukcija, teritorijalni integritet BiH ostao nezaštićen, a jedini domaći mehanizam za rješavanje sporova i deblokadu sistema odlučivanja doveden u pitanje. SDA to nikada neće dozvoliti", saopćeno je iz Stranke demokratske akcije.