Briselski sporazum
364

SDA: Neka Lagumdžija i Radončić objasne zašto su izdali interese Bošnjaka

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Stranka demokratske akcije BiH poziva sve bh. patriote, vladine i nevladine organizacije da spriječe usvajanje Briselskog sporazuma "koji predstavlja izdaju BiH i interesa bošnjačkog naroda".

U saopćenju za javnost pristiglom iz ove stranke pojašnjeno je da predloženi sporazum, umjesto da ukloni diskriminaciju u odnosu na ostale građane, kako je to predviđeno presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, uvodi diskriminaciju Bošnjaka - muslimana u FBiH i građana Distrikta Brčko bošnjačke nacionalnosti.

"U raspodjeli kompenzacijskih elektora jedan glas u Posavskom kantonu s hrvatskom većinom vrijedi više od deset glasova u Kantonu Sarajevo s bošnjačkom većinom. Prema ovom sporazumu građanima Distrikta Brčko onemogućeno je da glasaju za izbor člana Predsjedništva BiH. Inače, do sada nisu mogli glasati za izbor delegata u Doma naroda", smatra SDA.

SDA poziva Zlatka Lagumdžiju i Fahrudina Radončića da objasne "zbog čega su izdali interese bošnjačkog naroda".

"Da li se sve to čini zbog ministarskih fotelja ili je to rezultat tajnog sporazuma koji podrazumijeva pripajanje Distrikta Brčko Republici Srpskoj", pitaju se u SDA.