Brisanje tragova zločina
83

SDA: Nedopustivo uklanjanje dokaza genocida u Kravici, Tužilaštvo BiH mora reagovati

N. V.
Hangar u kojem je ubijeno više od 1.000 Bošnjaka (Foto: Klix.ba)
Hangar u kojem je ubijeno više od 1.000 Bošnjaka (Foto: Klix.ba)
SDA traži od Tužilaštva BiH da hitno reaguje i spriječi općinske vlasti u Bratuncu u namjeri da izvrše sanaciju objekta poljoprivrednog magacina u Kravici, u kojem su izvršene masovne egzekucije u julu 1995. godine, kao dio genocida u Srebrenici.
"Poljoprivredni magacin je mjesto zločina i nedopustivo je da jedna lokalna zajednica samostalno, bez odobrenja Tužilaštva BiH, bez porodica žrtava i memorijalnih institucija, kreće u projekat sanacije objekta u kojem je počinjeno jedno od najvećih masovnih ubistava na evropskom tlu nakon Drugog svjetskog rata", rekli su.

Navode da već godinama lokalne vlasti ne dopuštaju da se ova lokacija na prigodan način obilježi spomen-obilježjem žrtava genocida te da jednostrana najava renoviranja predstavlja pokušaj konačnog brisanja tragova genocida i sprečavanja memorijalizacije.

"Pozivamo lokalne vlasti u Bratuncu da odmah prestanu sa jednostranim potezima kojima se šalje zastrašujuća poruka preživjelim i porodicama ubijenih, ali i cjelokupnoj svjetskoj javnosti. Od predstavnika međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija očekujemo da ovom problem posvete dužnu pažnju i pomognu porodicama žrtava genocida", poručeno je.

Inače, na ovo su upozorili iz Memorijalnog centra Srebrenica objavivši da lokalne vlasti planiraju sanaciju zemljoradničke zadruge Kravica.