O porukama secesije
140

SDA: Mora se prestati s izjednačavanjem "strana", jedna je branila BiH, druga predvodila genocid

L. S.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Stranka demokratske akcije (SDA) uputila je zvanično saopštenje nakon održanog kolegija stranke te istakla nekoliko zaključaka.

Iz SDA smatraju da traje izostanak organizovanog odgovora svih patriotskih snaga te da su zastupljene mlake reakcije nadležnih i isprazne poruke koje ne prati akcija iz međunarodnih krugova. To ocjenjuju kao dodatno ohrabrenje osovine koja pokušava destabilizirati Bosnu i Hercegovinu.

"Hibridni rat protiv Bosne i Hercegovine dobija punu fizionomiju i zamah. Guranje glave u pijesak od strane domaćih i međunarodnih aktera zaduženih za stabilnost Bosne i Hercegovine, uključujući i bosanskohercegovačke institucije i pravosuđe, očigledno nije način na koji se naša zemlja treba suprostaviti ovom opasnom procesu", konstatiraju iz SDA.

U drugom dijelu zaključka upućuju kritiku zbog odnosa prema onima koji podrivaju državu.

"Dio međunarodne zajednice koji je nasiljem nad Ustavom FBiH i nasiljem nad voljom birača doveo na vlast nesposobne poslušnike, koji se očigledno ne mogu nositi sa secesionističkim i destabilizirajućim politikama koalicionih partnera, konačno bi morao priznati svoju grešku i promijeniti odnos spram procesa u Bosni i Hercegovini", poručili su.

Ističu da pokušaj da se politike bazirane na dovršenju ratnih UZP projekata zadovolje i umire guranjem u opoziciju, kako tvrde patriotske osovine SDA – DF, ne samo da nije dao rezultat, već da je dolio dodatno ulje na vatru i otvorio prostor za jačanje retrogradnih politika.

"Zbog toga bi dio međunarodnih krugova morao prestati da ohrabruje šutnju i kukavičluk nametnutih poslušnika. Secesionistička politika i opasni napadi na stabilnost Bosne i Hercegovine i mir neće prestati pretvaranjem da oni ne postoje ili nazivanjem tih procesa 'trivijalnim i 'nebitnim'. To su opasne zablude", naznačili su iz SDA.

Stoga upućuju da se mora prestati i sa izjednačavanjem "strana", kojem, kako kažu, pribjegava dio međunarodne zajednice, time pravdajući svoje loše procjene i projekte.

"Ne može se izjednačiti kada cijeli sistem u entitetu RS s jasnom namjerom krši Ustav i odluke Ustavnog suda, nacionalističkom retorikom ohrabruje napade na povratnike i kontinuirano provodi aparthejd nad nesrpskim stanovništvom, sa pojedničanim incidentima u Federaciji BiH", naveli su.

Napominju da ne postoje "strane" koje destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu.

"Postoji strana koja je u ratu branila cjelovitost države i njen multietnički karakter, a u miru bila konstruktivni faktor u svim procesima koji su jačali državu i vladavinu zakona, i strana koja je u ratu predvodila UZP, provodila etničko čišćenje i genocid, a u miru pokušava dovršiti ciljeve UZP-a presuđenog pred međunarodnim sudovima", zaključili su iz SDA.