Nedostatak jedinstva
30

SDA Janja optužuje lokalni NiP da nisu željeli da dođe do saradnje na izborima

F. H.
Janja
Janja
Izbori za Savjet mjesne zajednice u Janji kod Bijeljine su zbog nejedinstva političkih predstavnika Bošnjaka doveli do toga da su izgubili 90 posto pozicija u savjetu. Nakon katastrofalnih rezultata po povratničku populaciju uslijedile su optužbe između SDA i NiP-a.

U saopćenju koje su medijima dostavili iz SDA Janje stoji da je nakon što je NiP sedmog marta predao listu svojih kandidata, predsjednik NiP Bijeljina, Sead Trnovac nazvao predsjednika savjeta MZ Janja Muju Bogaljevića sa prijedlogom da se napravi zajednička lista. Iz SDA smatraju da je Trnovac ovo svjesno uradio znajući da Bogaljević nije član Izvršnog odbora SDA Janja i da u ime SDA ne može donositi odluke.

U saopćenju dalje stoji da je 11. marta u organizaciji Bogaljevića organizovan sastanak predsjednika opštinskih organizacija SDA i NiP-a. Cilj sastanka je bio da se dogovori zajednički kandidati tako što bi se dogovorilo devet imena koja bi se preporučila građanima. Iz SDA tvrde da je je Trnovac odbio ovaj prijedlog i pored različitih kombinacija koje su nuđene. Ipak, dogovoreno je da se učesnici sastanka konsultuju sa organima svojih stranaka.

Iz SDA tvrde da se nakon ovog sastanka i pored dogovora iz bijeljinskog NiP-a nisu više javili.

Posljednji pokušaj da se ostvari jedinstvo prema pojašnjenju iz SDA Janje je bio 12. mart kada je organizovana radna večera sa predstavnicima političkih stranaka, privrednika i udruženja građana, ali iz SDA optužuju da se predstavnici NiP-a nisu pojavili jer im je bio bitniji stranački skup u Tuzli.

U saopćenju zaključuju da o iskrenosti namjere da se nastupi jedinstveno govori to što je NiP prvi predao listu za samostalno učešće na izborima.