BiH
111

SDA i DF potpisale sporazum u KS: U Vladi će biti sposobni kadrovi

Piše: E. G.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) potpisale su danas sporazum o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo, odnosno programska načela i ciljeve za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu sarajevo u mandatu 2014.-2018. godina.

Sporazum su potpisali predsjednici kantonalnih odbora stranaka Denis Zvizdić i Samer Rešidat.

Predstavnici dviju stranaka su novinarima saopćili da imaju većinu u kantonalnoj Skupštini i da tu većinu čini 20 zastupnika.

"Riječ je o sporazumu u kojem su određeni ciljevi koje treba realizirati vrlo brzo, a tu su i projekti iz komunalne, obrazovne, zdravstvene i drugih infrastruktura koje će se realizirati tokom naredne četiri godine. Dio mjera je vezan naravno za stabilizaciju, kako finasijsku, tako i administrativnu u KS", rekao je Zvizdić.

Osim toga, sporazum predviđa i moratorij na zapošljavanje u vladinim i generalno kantonalnim institucijama dok ne dođe do stabilizacije u KS.

"Baznu osnovu zakonodavne većine i buduće Vlade KS čine SDA i DF, a ovaj sporazum to i potvrđuje. Buduću Vladu će činiti ministri iz ove dvije stranke", kazao je Zvizdić.

Rešidat je dodao da bi se trebalo brže doći do formiranja vlasti nego je to bilo sa usaglašavanjem principa.

"Mi smo također jučer potpisali sporazum sa BPS-om, tako da smo osigurali stabilnu većinu", rekao je Rešidat.

Na pitanje novinara znači li to da će i BPS biti dio Vlade, Zvizdić je kazao da ne znači.

"Ministri će biti iz SDA i DF-a, koje u ovom trenutku zajedno imaju 18 zastupnika, mi smo išli na širu parlamentarnu većinu koju će činiti i BPS koji je sa DF-om potpisao sporazum i BPS će u nekom kapacitetu biti uključen u izvršnu vlast u KS, ali ne i u Vladi KS", rekao je Zvizdić.

Kažu kako još uvijek ne znaju ko će biti premijer KS, ali da će on biti iz SDA, kako je i najavljeno. Kada je u pitanju rukovodstvo Skupštine, ono bi trebalo biti izabrano na narednom zasjedanju, kao i delegati za Dom naroda FBiH.

"Ovog puta je riječ o zaista stabilnoj koaliciji između SDA i DF-a. Čvrsto i beskompromisno smo opredijeljeni da sprovedemo ciljeve zacrtane u sporazumu s obzirom na situaciju kakvu imamo u KS. Posebno ćemo pratiti učinke rada kadrova ovih dviju stranaka koji će biti postavljeni na pozicije. Budite sigurni da će na te funkcije doći izrazito sposobni kadrovi koji će u tačno određenim vremenskim periodima morati dokazati rezultate svoga rada", kazao je Zvizdić.

Kada je u pitanju socijalna politika tu će biti ključne četiri stvari, kaže Zvizdić: Uvođenje novog cenzusa, socijalnu politiku se mora posmatrati na pravedniji i moderniji način, a to znači da treba posmatrati ovo kao pitanje potrebe, a ne prava, također, fokus će biti u javnim službama da prioritet u zapošljavanju imaju oni koji dolaze iz porodice gdje niko ne radi, a uredit će se i pitanje primanja porodiljskih naknada.

Kažu kako nije bilo govora o raspodjeli resora i o osobama koje će biti imenovane na pozicije. U našoj fotogaleriji možete pročitati sporazum koji je danas potpisan između ovih stranaka.