BiH
8

SDA, DF, BPS i Radom za boljitak potpisali sporazum o formiranju vlasti u Tuzli

Piše: E. Gorinjac
Skupština Tuzlanskog kantona (Foto: Klix.ba)
Skupština Tuzlanskog kantona (Foto: Klix.ba)
Predstavnici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Narodne stranke Radom za boljitak, potpisali su danas sporazum o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu, saznaje Klix.ba.

SDA i DF su u proteklom periodu prvo razgovarali sa Bosanskom patriotskom strankom (BPS) u vezi s formiranjem većine u skupštini, ali su odustali, budući da su BPS-ovi zahtjevi bili preveliki. Međutim, nakon što su DF i SDA prvobitno danas potpisali sporazum sa radom za boljitak, priključio im se naknadno i BPS, pristajući na jedno ministarstvo kako bi bili dio većine, odnosno vlasti.

Iz jedne od stranaka za Klix.ba je nakon potpisivanja rečeno da je cilj nove vlasti u Tuzlanskom kantonu da se ide ubrzano u rješavanje nagomilanih problema, pogotovo problema radnika iz preduzeća sa većinskim državnim vlasništvom, odnosno preduzeća u kantonalnom vlasništvu.

Sutra bi trebala biti održana sjednica Skupštine TK na kojoj će biti izabrano rukovodstvo i delegati u federalni Dom naroda.

Predstavnici stranaka su potpisali dokument koji je sačinio DF pod nazivom "Prijedlog mjera za početak procesa reformi u Tuzlanskom kantonu".

U dokumentu se navodi da je cilj borba protiv korupcije i kriminala, stabilizacija javnih preduzeća, odnosno uvođenje koncepta korporativnog upravljanja kompanijama u većinski državnom vlasništvu.

Traži se provjera poslovanja javnih preduzeća, preduzeća sa većinski državnim kapitalom i javnih ustanova na nivou Tuzlanskog kantona, stabilizacija javnih preduzeća, umanjenje ukupnih primanja u organima javne uprave, zakonodavne i izvršne vlasti (smanjenje takozvane administrativne javne potrošnje).

Kada je riječ o stabilizaciji javnih preduzeća, u dokumentu stoji da treba izvršiti odabir direktora i članova uprava javnih preduzeća i ustanova u skladu sa zakonom, vodeći računa prije svega o stručnosti. Potom, ukidanje menadžerskih ugovora i smanjenje ukupnih prihoda direktorima javnih preduzeća, javnih ustanova i preduzeća sa većinski državnim kapitalom.

Navodi se i uvođenje moratorija na zapošljavanje u javnim preduzećima i ustanovama tokom perioda stabilizacije od 18 mjeseci, izuzev radnih mjesta koja su neophodna za nesmetano funkcioniranje preduzeća i ustanova. Usklađivanje sistematizacije s ciljem smanjenja radnih mjesta u javnoj upravi i javnim preduzećima radi smanjenja troškova i povećanja efikasnosti.

DF je, kao i na drugim nivoima vlasti i u drugim kantonima, gdje će biti većina, tražio ulazak Finansijske policije u javna preduzeća radi provjere dosadašnjeg poslovanja.

U potpisanom dokumentu se, između ostalog, navodi i to da treba donijeti kantonalni zakon o državnim službenicima s ciljem vezivanja pozicija za mandatni period u ministarstvima (pomoćnici ministara, sekretari, šefovi kabineta...), potom da ministri iz posljednjeg saziva takozvane "ekspertne" Vlade TK ne mogu dobiti povjerenje po bilo kojem osnovu u sazivu nove Vlade TK. Navodi se i potreba reforme obrazovnog i zdravstvenog sektora s ciljem približavanja važećim standardima.