BiH
0

SDA: Cilj platforme SNSD-a je podjela države Bosne i Hercegovine

FENA
Platforma Glavnog odbora SNSD-a o ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini je ozbiljna prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH i usmjerena je na njenu podjelu, saopćeno je danas iz Stranke demokratske akcije.

Cilj federalizacije Bosne i Hercegovine i pozivanje na tzv. pravo na samoopredjeljenje jeste podjela države Bosne i Hercegovine.

U SDA smatraju da ova platforma predstavlja kontinuitet negativne politike SNSD-a i Milorada Dodika prema državi Bosni i Hercegovini kroz konstantnu opstrukciju svih reformi, poziva na referendum i otcepljenje, neusvajanje državnog budžeta, vraćanju nadležnosti na entitete, višegodišnju opstrkciju reforme policije, sklapnje brojnih neustavnih sporazuma sa Srbijom unatoč protivljenju drugih konstitutivnih bh. naroda itd.

  • Međunarodna zajednica ne bi smjela dopustiti da Dodik postane novi Slobodan Milošević Nažalost, tolerantan stav međunarodne zajednice omogućio je ovakvo ponašanje i djelovanje Milorada Dodika. Ohrabreni ovakvim stavovima, SNSD-e, Dodik i druge srpske političke stranke iz RS-a insistiraju na odlasku međunarodne zajednice iz Bosne i Hercegovine, vjerovatno smatrajući kako bi lakše realizirali ove antibosanske planove, kaže se u saopćenju.

Zato SDA poziva međunarodnu zajednicu da, ukoliko to uopće želi, najzad zaustavi ponašanje i djelovanje Milorada Dodika i drugih antibosanskih snaga.

  • Nadamo se da su svjesni koliku je štetu ne samo regionu, već i šire, nanijelo toleriranje Slobodana Miloševića i njegove politike, te da neće dopustiti da sada Milorad Dodik učini isto. SDA će, zajedno sa ostalim probosanskim političkim strankama i snagama, sigurno naći načina i snage da se odupre Dodiku i velikosrpskim projektima, poručuju iz Stranke demokratske akcije.