BiH
0

Schwarz-Schilling: Donijeti sankcije ukoliko se ponovi bojkot rada Državnog parlamenta

FENA
Visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling zatražio je od rukovodstva državnog parlamenta da predloži sankcije koje će biti donesene ukoliko se ponovi bojkot rada Parlamenta BiH, te očekuje da će one biti donesene u roku od mjesec dana.

Schwarz-Schilling se jučer susreo s predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamenta BiH Martinom Ragužem i njegovim zamjenicima Šefikom Džaferovićem i Nikolom Špirićem, koji su se saglasili da u ponedjeljak nastave sjednicu, a narednu zakažu za utorak.

-Ovo je korak u pravom smjeru. Međutim, ovim se ne rješava pitanje poslanika koji blokiraju rad ove institucije, ni pitanje ugrožavanja njene reputacije, izjavio je visoki predstavnik na pres-konferenciji ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu.

Konstatirao je kako je potpuno neprihvatljivo da je od održavanja zadnje sjednice Parlamenta prošlo više od tri sedmice, te naglasio da ova institucija mora funkcionirati ukoliko se želi osigurati dalji razvoj demokratije i budućnost ove zemlje.

-To je neprihvatljivo za mene kao visokog predstavnika i kao bivšeg parlamentarca i najvažnije to je neprihvatljivo za građane i narode BiH, upozorio je visoki predstavnik.

Napominje kako Dejtonski ustav sadrži mehanizme kojima se štite prava svih naroda BiH, koji obuhvataju i pravo veta na zakone za koje se smatra da ugrožavaju vitalni interes Bošnjaka, Hrvata ili Srba.

Veto se, međutim, može koristiti samo na osnovu argumenta u svakom pojedinačnom slučaju, a ne kako bi se spriječilo održavanje sjednica Parlamenta, opstruirala demokratija i blokirao dijalog.

Schwarz-Shilling podsjeća kako državni parlament treba da usvoji niz zakona od suštinskog značaja za dobrobit svih građana ove zemlje, među kojima su zakoni o visokom obrazovanju, obligacijama, superviziji banaka, lijekovima, te zakoni u drugim ključnim oblastima.

On je ponovio kako neće raditi posao koji moraju raditi institucije i izabrani lideri ove zemlje, misleći na korištenje svojih bonske ovlasti kako bi nametnuo zakone i kaznio pojedince koji blokiraju rad Parlamenta.

  • Ovdje sam da pomognem, dam savjete i zagovaram pronalaženje rješenja i da na taj način pomognem da BiH postane "normalna" evropska država. U "normalnim" evropskim državama, poslanici koji bojkotiraju i blokiraju rad Parlamenta moraju snositi posljedice, kazao je visoki predstavnik.

On je naveo kako će međunarodna zajednica slijedeće sedmice, uoči zakazane sjednice Vijeća za implementaciju mira, pratiti rad državnog parlamenta.