BiH
0

Schilling pozdravlja imenovanje predsjedavajućeg Skupštine HNK-a

FENA
Visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling je nakon konstruktivnih razgovora koji su jučer održani u Mostaru odlučio privremeno obustaviti primjenu dijela finansijskih sankcija koje je donio 29. maja ove godine protiv političkih stranaka u HNK, a koje je trebalo da stupe na snagu danas.

To je, prema saopćenju iz OHR-a, uradio nakon što su političke stranke učinile prvi korak ka formiranju kantonalne vlade izabravši predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao što je jučer obećano visokom predstavniku.

Visoki predstavnik će nastaviti pažljivo pratiti dešavanja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu kako bi se uvjerio da su implementirana naredna tri dijela jučerašnjeg dogovora. Riječ je o tome da su stranke dužne do ponedjeljka, 11. juna, dostaviti imena kandidata za mandatara vlade, a predsjedavajući Skupštine treba da do petka, 15. juna, zvanično predloži mandatara vlade Kantonalnoj skupštini. Vlada mora biti potvrđena do 22. juna ove godine.

U slučaju nepoštivanja rokova za bilo koji od preostala tri koraka, finansijske sankcije u smislu daljnjeg oduzimanja budžetskog novca koji je namijenjen strankama automatski će biti ponovno aktivirane, u skladu s odlukom visokog predstavnika od 29. maja 2007. godine. U međuvremenu, dio sankcija koji se odnosi na generalnu obustavu isplate novca iz budžeta BiH, FBiH i Hercegovačko-neretvanskog kantona strankama HDZBiH, HDZ 1990, SDA i SBiH i dalje je na snazi, navodi se u saopćenju OHR-a.