BiH
72

SBiH za sada bez izričite podrške Suljagiću, ali se s DF-om slaže u svemu

Piše: E. G.
Rukovodstva Stranke za BiH i Demokratske fronte održali su danas sastanak na kojem je bilo riječi o brojnim političkim pitanjima.

Iako se očekivalo da će glavna tema razgovora biti eventualna podrška SBiH-a Emiru Suljagiću kao kandidatu za člana Predsjedništva BiH o tome, bar direktno, nije bilo govora, tvrde.

Prema informacijama koje imamo, rukovodstva stranaka su razovarali o eventualnim rješenjima političke i ekonomske krize.

Stranke su postigle visok stepen saglasnosti u nekoliko ključnih pitanja. Kako je za Klix.ba rečeno u jednoj od ovih stranaka, SBiH i DF su saglasne kada je u pitanju državna imovina, dijele iste stavovo vezano za euroatlanske integracije BiH, smatraju da što prije nakon izbora treba formirati vlast.

Obje stranke smatraju da se na državnom nivou treba donijeti zakon o zabrani negiranja genocida i zakon o zaštiti žrtava torture, zakoni o lustraciji i restituciji...

Kako je jučer u intervjuu za Klix.ba kazao predsjednik SBiH Amer Jerlagić, ta stranka će u narednim danima eventualno pozvati svoje članstvo i glasače da daju glas jednom od kandidata za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, ukoliko sa kandidatom ako je nezavisni, odnosno njegovom strankom ako je stranački, postignu visok stepen saglasnosti o pitanjima koja su za njih ključna.