BiH
1

SBiH traži da se pojmovi musliman i Bošnjak objedine na popisu

Piše: E. Gorinjac
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Puno je vremena prošlo u ovom mandatu da bismo mi nekome bili zakrpa, ovako su u Stranci za BiH prokomentirali spekulacije o mogućem koaliranju i davanju vjetra u leđa SDP-u, a nakon najavljenog sastanka dviju stranaka.

U SBiH ostaju pri stavu da neće u vlast dok građani tako ne odluče na izborima te da neće biti zamjena za SDA ili HDZ u vlasti.

SDP je pozvao SBiH na rozgovor o tri teme, a to su aktuelna politička situacija u zemlji, odnosi dviju političkih stranaka i aktuelno stanje u Tuzlanskom kantonu, gdje danas zasjeda Skupština na kojoj se očekuje glasanje o povjerenju Vladi. Sastanak ovih dviju stranaka trebao bi se desiti u ponedjeljak, a od današnje situacije u TK će vjerovatno dobrim dijelom zavisiti sastanak i tema o kojoj će razgovarati dvije stranke naredne sedmice.

Predsjednik SBiH Amer Jerlagić je kazao da je na organima stranke odlučeno da se sastanak proširi još nekim temama, kao što su državna imovina, registar državne imovine, popis stanovništva... Kada je u pitanju popis stanovništva u BiH, u SBiH podsjećaju da su bili protiv Zakona o popisu i izjašnjavanja o onome na šta nas Eurostat ne obavezuje.

Sveli smo se na etničko geto, a niko nam to nije tražio

"Nakon svega što se dešavalo posljednjih dana na Vijeću ministara i priče da entitetsko državljanstvo nije političko pitanje, a da su šifra 24 i uvezivanje u popisnici pojmova musliman i Bošnjak krupno političko pitanje, mi zahtijevamo od Vijeća ministara i Agencije za statistiku, da se, kao i za pojmove Jevrej, Židov i Hebrej u jednoj šifi, također i pojmovi musliman i Bošnjak nađu pod jednom šifrom. Treba razumno posmatrati ovaj zahtjev da se šifra objedini, jer se radi o jednom narodu", kazao je Jerlagić.

Dakle, radi se o tome da se kod izjašnjavanja o etničkoj pripadnosti oni koji se izjasne kao muslimani i oni koji se izjasne kao Bošnjaci, zapravo tretiraju kao pripadnici jednog naroda.

Na pitanje da li će razgovarati sa drugim strankama o ovome i eventualno, radi pristanka na objedinjavanje pojmova musliman i Bošnjak u popisnici, pristati na "trampu" s drugim strankama, Jerlagić je kazao da se stranka na čijem je čelu uključila intenzivnije u priču o popisu kada je vidjela da će se "urušiti" procenat Bošnjaka te da nije isključeno da će tražiti razgovore o toj temi i sa ostalim strankama.

"To neće biti ni za kakvu trampu, već naprosto smatramo da je to pitanje svih pitanja kada je riječ o Bošnjacima. Ovo je nešto na šta se ne mora odgovoriti, to nije tražio Eurostat", ali ovo je BiH i mi smo se opet sveli u etničko geto", rekao je Jerlagić.

Kada je u pitanju Zakon o sukobu interesa, koji je usaglašen u Vijeću ministara, Jerlagić smatra da je njime načinjen korak unazad. Predsjednik SBiH je upozorio ukoliko se ne riješi presuda Sejdić-Finci i to bude prepreka za održavanje izbora 2014., da će biti sasvim jasno iz koje kuhinje to dolazi, a to je aktuelna vlast.

"Samo njima odgovara da ne bude izbora 2014., ne odgovara ni građanima, ni opoziciji. U politici ima raznih priča, ali ima i prostora za fakte. SBiH nije samo predlagala, nego je i činila da bude tako, i sa Jakobom Fincijem i sa Svenom Alkalajem, i Igorom Gaonom, da ima mjesta i za druge građane. Ružno je reći ostale i nazivati ih ostalima", kazao je Jerlagić.

Federalni parlament je dezorijentiran, imamo dvije vlade FBiH

Bez stabilnih državnih institucija nema ekonomskog razvoja, prosperiteta i socijalne sigurnosti, zdravstvenog sistema i zapošljavanja. To je sve što nam nedostaje, a o čemu smo slušali kroz kampanje "Narod zna" i "Država za čovjeka", kazao je zastupnik SBiH u Parlamentu FBiH Sead Omerbegović. On je istaknuo da danas praktično ne postoji Federalna vlada i da umjesto nje imamo dvije u jednoj.

"Ovo je najnesposobnija vlada od agresije na BiH do danas. To je vlada nesposobnih i nekompetentnih ministara na čelu sa premijerom. Imam osjećaj da je to neka sindikalna organizacija. Radi se o vladi poslušnika svojih stranačkih vođa, a ne onoj koja radi za dobrobit građana i države. U dvije i po godine vladanja ova vlada nije realizirala nijedan kapitalni projekt u interesu građana FBiH. Čak su neki ranije započeti projekti iz energetskog i telekomunikacijskog sektora zaustavljeni i vraćeni unazad, a razmišlja se samo o rasprodaji državnog dobra", ocijenio je Omerbegović.

Situacija nije ništa bolja ni u Parlamentu, dodaje Omerbegović, i naglašava da je Parlament FBiH zapravo kopija Vlade i provođenja stranačkih interesa kao u izvršnoj vlasti na nivou ovog entiteta.

"Parlament FBiH je dezorijentiran između tri etno-nacionalne politike koje su očigledne u njegovom radu. On je jednostavno u dubokoj krizi. Takav je bio njegov rad od samog početka, jer je nemoguće bilo očekivati da funkcioniše na platformi šestorke u koju su ušli i lijevi i desni, a čije su ideologije sasvim suprotne. Na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma SBiH je pokazala šta znači biti kooperativna opozicija koja je partner građanima i državi BiH. Nismo htjeli dozvoliti da građani budu taoci nesposobne vlasti i pomogli smo da se riješi stanje u vezi sa Zakonom o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata. Kad pozicija ne zna biti pozicija, onda opozicija treba pomoći BiH, što smo i uradili", kazao je Omerbegović te dodao da se "četvorka" u FBiH raspala, što se vidjelo na posljednjim dešavanjima u Parlamentu.

Niti je RS država, niti je Dodik državnik

Potpredsjednik SBiH Gradimir Gojer se osvrnuo na nedavno gostovanje, kako je rekao, glavnog oponenta BiH, predsjednika SNSD-a i RS-a Milorada Dodika u emisiji "Presing" na RTRS-u. Dodik je po ko zna koji put RS nazvao državom, što su u Stranci za BiH i ovog puta oštro kritikovali napominjući da svako kome to nije jasno može vidjeti u Dejtonskom sporazumu da je RS samo jedan od dva bh. entiteta. Gostujući na RTRS-u Dodik je pričao o "dvije srpske države", misleći na entitet RS i Republiku Srbiju.

"RS niti je bila, niti će ikada biti država. Ona je tek i samo dejtonski entitet. Budući da Dodik u svojim političkim egzibicijama, koje nose mrak u sebi i koje se vrlo često približavaju nacionalsocijalizmu umjesto socijalizmu, kao što bi on želio biti, vrlo često koristi logiku državnika, a niti je on državnik, niti je RS država. Dodik se stalno poziva na Dejton, a u Dejtonskom ustavu prvi član kaže da BiH nastavlja kontinuitet Republike BiH. On ne poštuje prvi član, šta ćemo dalje pričati sa Dodikom? Njega boli kontinuitet BiH, a on je mnogo jači od svake Dodikove naivne političke eskapade i istupa koji znače da tek i samo prikupljanje svoga stada i pokušaj mobilizacije onoga što se zove, da tako kažem, srpsko stado unutar BiH. Čobanin imenom Milorad Dodik pokušava još jednom mobilizirati svoje stado, ali neće mu uspjeti jer će progovoriti stomaci i u RS, oni obespravljeni kojima je uspio oteti novac od ličnih dohodaka, kazavši da će ga vratiti sljedeće godine, a zna se da su iduće godine izbori. To je toliko providno da ta politička retorika već sada ne pije vode ni kod najprimitivnijeg dijela njegovog stada", kazao je Gojer.

On je zatražio da međunarodna zajednica ne dozvoli više da bude izmanipulirana i pitao do kada će međunarodna zajednica samo osuđivati nazivanje RS-a državom. Gojer je pozvao visokog predstavnika Valentina Inzka da primijeni bonske ovlasti i kazni ovakvo pravljenje nereda u državi.

Iz Stranke za BiH su pozvali Predsjedništvo BiH da u skladu sa nedavnim sastankom sa Organizacijom islamske konferencije upute zahtjev toj organizaciji da BiH postane njen punopravan član. Istaknuto je kako se radi o drugoj po veličini organizaciji poslije UN-a.

"To je prije svega privredni projekt, a ne politički. Uzmimo samo primjer Albanije, koja nije islamska zemlja, a članica je, te su svi njeni putevi izgrađeni od sredstava OIC-a. BiH u ovom momentu treba takva podrška, ako jedna Rusija traži da bude punopravni član, onda ne vidim zašto ne može BiH", kazao je predsjednik SBiH.