BiH
59

SBB, DF, SDP i HDZ 1990 zatražili skidanje Prijedloga zakona o radu sa dnevnog reda

Piše: N. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nasir Beganović, šef Kluba SBB-a, predložio je da se Prijedlog zakona o radu skine sa dnevnog reda, prije svega zbog činjenice da su ga zastupnici dobili tek sinoć.

Dženan Đonlagić, šef Kluba DF-a, je također podržao zahtjev da se sa dnevnog reda sikne Prijedlog zakona o radu. Prema njegovom mišljenju prekršeno je nekoliko tačaka Poslovnika o radu Zastupničkog Parlamenta FBiH.

Đonlagić je rekao da, prema poslovniku, prijedlog zakona mora biti dostavljen zastupnicima 14 dana prije njegovog razmatranja.

SBB i DF smatraju da je problematično i to što je Prijedlog zakona o radu iz redovne procedure pretvoren u hitni postupak. Kako je Đonlagić objasnio, predlagač, odnosno Vlada FBiH, nije naveo zašto je neophodno da se zakon razmatra po hitnom postupku, a ne u redovnoj proceduri.

Navedene zahtjeve podržao je i Klub SDP-a, ali i Klub HDZ-a 1990.

Šef Kluba HDZ-a 1990 Boro Krišto rekao je da je Prijedlog zakona o radu morao biti dostavljen 14 dana ranije.

Edin Mušić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH rekao je da, prema poslovniku, on kao predsjedavajući, može sazvati hitnu sjednicu te na njoj predložiti dnevni red a da zastupnike o svemu obavijesti 14 dana ranije.

HDZ BiH također smatra da Poslovnik o radu nije povrijeđen te da Prijedlog zakona o radu ne treba biti skinut sa dnevnog reda.