BiH
88

SBB: Bošnjaci postali manjina u Federalnoj vladi

SRNA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Potpuno neodgovornim postupkom SDA i Jerka Lijanovića Vlada Federacije BiH dovedena je do nedopustive situcije da u njoj bude samo četiri Bošnjaka, zaključak je Kolegijuma Predsjedništva Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH.

"Riječ je o potpuno neodgovornom postupku SDA i satelita u liku Lijanovića. Ovakvim preuzimanjem Vlade FBiH, SDA je dovela do nedopustive situacije da u Vladi budu samo četiri Bošnjaka i da nas kao najbrojniji narod svode na kapacitet koji je politički mizeran i nedopustiv", ocijenjeno je na današnjoj sjednici Kolegijuma Predsjedništva SBB-a BiH održanoj povodom posljednjih događanja u Federalnoj vladi.

Iz SBB ističu da je ova partija opozicija već dvije godine na federalnom nivou, te da nema niti jednog člana upravnog odbora ili direktora u javnim kompanijama od federalnog značaja.

"Mi ne govorimo to zbog toga što su ugrožene naše fotelje, jer one ne postoje. Ovo govorimo zato što su ugroženi strateški interesi Bošnjaka i to od stranke koja se decenijama hvali da ekskluzivno štiti njihove nacionalne interese“, smatra Kolegijum Predsjedništva SBB-a.

Posebna dimenzija sveukupne neodgovornosti, napominju iz SBB, je što se sve ovo čini u trenucima najveće ekonomske krize u historiji poslijeratne BiH.

Ministri iz SDP-a i premijer Nermin Nikšić napustili su juče sjednicu Vlade FBiH, nakon što je usvojen prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Vlade kojima se omogućava potpredsjednicima Vlade da sazivaju sjednice i potpisuju odluke izvršne vlasti FBiH.

Nikšić je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je riječ o svojevrsnom puču u FBiH i da misli da je vrlo jasno da oni koji su to uradili moraju da preuzmu odgovornost.

Zamjenik premijera Federacije BiH (FBiH) Jerko Ivanković-Lijanović tvrdi da su se obistinile najave SDP-a BiH da izlazi iz federalne izvršne vlasti te da je predložio izmjene i dopune Poslovnika o radu Vlade FBiH kako bi spriječio opstrukciju u radu ove institucije.