BiH
138

Saznajemo: Pogledajte ko su SDP-ovi nosioci listi za opće izbore

Klix.ba
SDP
SDP
Nakon što na sjednici proteklog vikenda Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH (SDP) potvrdio izborne liste za opće izbore u oktobru, poznata su imena nosioca listi te stranke.

Kao i do sada, SDP BiH će imati kandidate za sve nivoe vlasti u BiH, a u odnosu na prošle opće izbore iz 2010. godine, struktura listi je doživjela određene promjene.

Iako iz SDP-a još uvijek nema službene potvrde, Klix.ba saznaje da su nosioci listi za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH sa područja Federacije BiH premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača (izborna jedinica 1), ministar pravde FBiH Zoran Mikulić (izborna lista 2), predsjednik SDP-a i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija (izborna lista 3), Mirsad Mešić (izborna lista 4), zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović (izborna lista 5) i Mirsad Đapo (izborna jedinica 2 iz RS).

Nosioci listi za Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH su aktuelni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić (izborna jedinica 3), ministar obrazovanja Damir Mašić (izborna jedinica 7), ministar za boračka pitanja FBiH Zukan Helez (izborna jedinica 8), Nermin Nikšić (izborna jedinica 9) i Svetozar Pudarić (izborna jedinica 11).

Nosioci liste za skupštine kantona u FBiH su: Dževad Hadžić (Tuzlanski kanton), Munib Husejnagić (Zeničko-dobojski kanton), Emir Frašto (Bosansko-podrinjski kanton), Senad Selimović (Srednjobosanski kanton), Aner Žuljević (Hercegovačko-neretvanski kanton), Zapadnohercegovački kanton (Ivan Boban) i Dževad Bećirović (Kanton Sarajevo).

Kako saznajemo, u narednim danima postoji mogućnost izmjena u predloženoj listi, budući da je rok za dostavljanja listi Centralnoj izbornoj komisiji 14. juli.

Za ovogodišnje opće izbore na listama prisutno je pet posto više mladih ljudi i pet posto više žena, dok je iz reda Ostalih, kandidata za ove izbore više za dva posto. Na taj način SDP BiH dokazuje da i dalje ravnopravno zastupa interese i prava svih naroda i građana BiH.

Kandidatske liste imaju ukupno 593 kandidata, a od tog broja 356 kandidata su Bošnjaci, 104 su kandidata iz reda hrvatskog naroda, 88 kandidat iz reda srpskog naroda, dok 44 kandidata dolaze iz reda Ostalih. Na listama se nalazi 343 muškarca, 251 žene i 199 mladih osoba.