BiH
0

Savić: Izvještaj EK o napretku BiH bit će negativan

SRNA
Nevenka Savić
Nevenka Savić
Direktorica Direkcije za evropske integracije BiH Nevenka Savić rekla je danas u Sarajevu da je već sada jasno da će Evropska komisija dati negativan izvještaj o napretku BiH ka evropskim integracijama.

"Ima oblasti u kojima je dosta urađeno i gdje je i Evropska komisija konstatovala napredak, ali činjenica je da izvještaj o napretku neće biti dobar. Proces je u stagnaciji, a najveći problem je što se jaz između ostalih zemalja u regionu i BiH povećava" - rekla je Savićeva novinarima nakon što je prisustvovala sjednici Zajedničke komisije za evropske integracije Paralamentarne skupštine BiH.

Ona je ponovila stav da su političke nesuglasuice najveća prepreka BiH na evropskom putu. 

"Veoma često se pokazalo da mnogo puta pominjani neki projekti iz paketa IPA od 2007. do 2009. imaju probleme u provođenju zbog političkih nesuglasica", istakla je Savićeva i dodala da je dalji napredak, ako se uzmu u obzir najkonkretnije tri obeveze koje su preostale za apliciranje za članstvo, ipak stvar političkog nivoa odlučivanja.

Prema njenim riječima, aktivnosti na usvajanju evropskih zakona su na veoma niskom nivou već više od godinu dana, otkako je počela predizborna aktivnost.