BiH
2

Savez logoraša u BiH o oslobađanju Šešelja: Politička presuda koja će teško pasti porodicama žrtava

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Bivši logoraši u Bosni i Hercegovini ogorčeni su oslobađajućom presudom četničkom vojvodi i lideru Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislavu Šešelju u Hagu.

Šešelja je raspravno vijeće Međunarodnog krivičnog suda danas oslobodilo po svim tačkama optužnice za ratne zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH. Izricanje presude praćeno je i u prostorijama Saveza logoraša u BiH. Predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković u nevjerici je nakon oslobađajuće presude Šešelju.

"Ne zna čovjek šta da kaže, možda je najbolje da šuti. Mislim da je to dno. Slušajući ovu presudu kao da nije bilo tužilaštva. Kao da je sudsko vijeće tek danas, juče skupljeno, kao da ništa nisu imali pred sobom", rekao je Mešković.

Podsjetio je da je Međunarodni sud za Ruandu osudio trojicu novinara, jednog na doživotnu robiju zato što je poticao na sukob i mržnju.

"Taj novinar nije imao svoje jedinice, nije nosio oružje, nije imao logistiku, a Vojislav Šešelj je imao sve. Imao svoje jedinice, vojne formacije, svoju logistiku, javno se hvalio koliko zločina je učinjeno, koji su mu nacionalistički ciljevi i za sva njegova zlodjela oslobodi se po svim tačkama optužnice. Da čovjek ne povjeruje", dodao je Mešković.

I Almin Dželilović izrazio je razočarenje ovakvom presudom.

"Na neki način je i očekivano jer se vidi da se sve svodi, nakon presude Radovanu Karadžiću, nakon smrti Slobodana Miloševića, da se Srbija izuzme od svog uticaja za rat u BiH, da se ovo sve svede na neki građanski rat koji ovom presudom Šešelju potencira međunarodna zajednica", istakao je Dželilović.

Mišljenja je da je riječ "o političkoj presudi, presudi koja ide na dušu i međunarodnom sudu u Hagu, presuda koja će teško pasti porodicama žrtava i svima onima koji su bili 1991. i 1992. u Hrvatskoj i BiH".

"Koja uloga je bila prilikom potpisivanja Dejtonskog sporazuma uopšte pozivati predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i Hrvatske Franju Tuđmana ako je to, kako tvrdi međunarodna zajednica, bio građanski sukob", poručio je Dželilović.

Među logorašima koji su danas pratili izricanje presude Šešelju u prostorijama Saveza logoraša u BiH bio je i Rizvan Halilović koji je tom je bio zaćuđen i zaprepašten oslobađajućom presudom Šešelju.

"Međutim, puštanjem Šešelja u vrijeme kada je trebalo zadržati ga u pritvoru u Hagu i bezrazložno puštanje da se slobodno šeta po Srbiji i pogotovo kada nisu zahtijevali da bude prisutan na izricanju presude mogao se zaključiti ovakav ishod", pojasnio je Halilović.

Prema njegovim riječima, cilj Evrope i ovog suda je da se ratovi u Hrvatskoj i BiH nazovu građanskim ratom bez uplitanja Srbije.

"Mislim da je to skandalozna odluka suda i mislim da je to na neki način i potpuno nepravedna odluka, međutim, mi smo tu izgleda nemoćni. Očigledno je da je cilj svjetske javnosti da se ovaj rat u BiH ne proglasi međunarodnim ratom nego unutarbosanskim ratom što bi u svakom slučaju uskratilo sve moguće loše implikacije za dalje odnose u regionu", istakao je Halilović.