BiH
24

Savez logoraša BiH poručuje: Ožiljci ostaju

FENA
(Foto: FENA)
Članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini danas su ispred Katedrale Srca Isusova u Sarajevu ukazali na važnost donošenja zakon o pravima žrtava torture u BiH. Povod okupljanja je 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava.

Okupljanjem pod sloganom "Kada nepravda postane zakon, pobuna postaje dužnost" željeli su poslati poruku da je vrijeme da se počnu poštivati ljudska prava koja su ustanovljena prije 66 godina.

Predsjednik Saveza Jasmin Mešković kazao je novinarima da je populacija logoraša u BiH jedna od nevidljivih kategorija koju zakon ne štiti.

"Zakon o pravima žrtava torture u BiH treba donijet što prije. Zakon treba biti jedinstven i primjenjiv za sve logoraše bez obzira na nacionalnu pripadnost", rekao je Mešković.

Po njegovim riječima osobe koje su prošle logore su historija, odnosno svjedoci zločina i stradanja.

Državne institucije 19 godina poslije rata nisu uradile ništa o pitanju donošenja zakona o toj populaciji, a Mešković kaže da je zakon neophodno donijeti radi sprječavanja ponavljanja.

"Mi tražimo da se utvrdi tačan broj žrtava torture u BiH, da se izvrši reparacija shodno ekonomskoj moći zemlje i mogućnost obilježavanja mjesta zločina", naveo je.

Predsjednik Saveza udruženja logoraša Kantona Sarajevo Almin Dželilović je istakao da su uskraćena prava osoba koje su prošle logore, iako su na svojoj koži, na najbrutalniji način, osjetili agresiju na BiH.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se na dan kada je potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima 1948. godine.

Tim dokumentom štite se građanske, političke, ekonomske, socijalne i kulturne slobode i prava čovjeka, od prava na život i slobodu do prava na dostojanstvo, privatnost, socijalnu sigurnost i udruživanje.