BiH
11

Saudijski imam u Potočarima: Zločini u nedostatku zakona i pravde

Anadolija
Salih bin Humejd, imam i hatib Mesdžidu-l-harema iz Mekke, predsjedavajući Uprave dva časna harema i bivši predsjednik Savjetodavne skupštine (Medžlis šura) Kraljevine Saudijske Arabije posjetio je danas Memorijalni centar u Potočarima.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Uz Humejda Potočare je posjetio i ambasador Saudijske Arabije u BiH Muhammed Al-Thakafi. Obišli su Memorijalni centar i sastali su se sa predstavnicama Udruženja "Majke Srebrenice“.

Humejd i Al-Thakafi su odali počast nevino stradalim žrtvama genocida u Srebrenice 1995. godine. Salih Bin Humejd je izrazio žaljenje zbog žrtvama koje su nevino stradale u Srebrenici.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

”Ovo što vidim je tragično i tužno. Ovo je dokaz kakve zločine čovjek može počiniti u nedostatku zakona i pravde. Vjerujemo da su svi oni koji su pokopani u mezarju Memorijalnog centra šehidi kod dragog Boga. Oni su primjer žrtve muslimana na Božijem putu za svoju domovinu i svoju vijeru”, istakao je Humejd.

Predstavnice ”Majki Srebrenice” izrazile su zadovoljsvo jer su ovakve posjete njihova utjeha.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice", istakla je da im ”ove posjete mnogo znače te da su one dokaz da one nisu same”.

Ranije danas su Humejd i Al-Thakafi posjetili Tuzlu gdje su obišli Behram-begovu medresu i Džamiju princa Abdullaha u Tuzli, koja je otvorena 2000. godine, a koja od danas nosi naziv džamija Kralja Abdullaha tačnije Džamija sluge dvaju harema Kralj Abdullah Bin Abdulah Aziz Ali Saud.

Tablu sa novim imenom otkrili su Humejd i Al-Thakafi.