BiH
98

Šatorović: Sindikat bi mogao odustati od protesta 26. januara

Piše: A. Džano
Nakon što je Vlada FBiH danas odgovorila Savezu Samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) na njihove zahtjeve iz ranijeg perioda, sindikat bi sutra mogao odustati od najavljenog generalnog štrajka i protesta, rekao je za Klix.ba potpredsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

Vlada FBiH je u svom odgovoru sindikatu pozvala sve partnere da nastave socijalni dijalog, u cilju postizanja konačnog rješenja po pitanju zaključivanja kolektivnih ugovora i zaštite ekonomske i socijalne politike u FBiH.

SSSBiH je planirao generalni štrajk i proteste za 26. januar, ali nakon posljednjih odluka Vlade FBiH i odgovora upućenog sindikatu, do toga ne bi trebalo doći.

"Nakon ovog ne vidim opravdanost za organiziranjem takvih aktivnosti 26. januara. To je moj lični stav. Sutra će biti odlučeno o daljnjim aktivnostima koje mogu podrazumijevati i nastavak, ali i stavljanje van snage odluke o generalnom štrajku i protestima", rekao je Šatorović.

SSSBiH će sutra na sjednici Glavnog odbora zvanično odlučiti koje će korake poduzeti.

"Vlada FBiH zna da SSSBiH nije neko puko udruženje građana. Dobili smo informaciju da su odluke sa 37. sjednice Vlade FBiH povučene i da je Vlada na 38. sjednici utvrdila novi tekst Zakona o radu. Zakon neće ići u hitnu proceduru nego će ići redovnim putem. Nama je drago da ćemo kao socijalni partneri imati priliku da raspravljamo o Zakonu o radu", naglasio je Šatorović.

Istakao je da je cilj SSSBiH bio da 26. januara na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ne bude odlučivanja o izmjenama Zakona o radu.

"Sada se otvara put ka normalizaciji odnosa između socijalnih partnera. Ali i dalje ćemo pomno pratiti sve aktivnosti Vlade FBiH", zaključio je Šatorović.