BiH
26

Sastanak rukovodstava SDA i SBB-a: Dautbašić ostaje kandidat SBB-a, SDA uvažava prijedlog

Piše: Er. M.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Stranka demokratske akcije (SDA) uvažava prijedlog Saveza za bolju budućnost (SBB) da za ministra saobraćaja i komunikacija kandiduje Bakira Dautbašića protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u predmetu koji se vodi pred Sudom BiH.

Čelnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Saveza za bolju budućnost (SBB) održali su sastanak na kojem je bilo govora o implementaciji koalicionih dogovora. Ovo je prvi sastanak delegacija nakon što je Sud Bosne i Hercegovine ukino predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću mjeru pritvora i odredio mjere zabrane.

Najuže rukovodstvo je zaključilo da nastavljaju djelovati koaliciono na svim nivoima iz razloga što je koalicija, kako navode, pokazala da se BiH može ubrzano kretati na putu ka Evropskoj uniji, što podrazumijeva i stabilizaciju političke situacije u BiH, ali i implementaciju reformske agende.

Potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić kazao je da Bakir Dautbašić ostaje kandidat SBB-a za ministra saobraćaja i komunikacija BiH.

S prijedlozima SBB-a slaže se i SDA, a Adil Osmanović kazao je kako će procedura imenovanja ići svojim tokom.

Osmanović je dodao i da je ovo sastanak najužeg rukovodstva stranaka na kojim nisi bili predsjednici SDA i SBB-a.

"Oni će procijeniti kada trebaju sjesti dva predsjednika i dogovoriti neke stvari", rekao je Osmanović.

Delegaciju SDA predvodio je zamjenik predsjednika SDA Adil Osmanović, a u njoj su se još nalazili i predsjednik Glavnog odbora Halid Genjac, potpredsjednici Šefik Džaferović i Safet Softić te generalni sekretar Amir Zukić.

Savez za bolju budućnost predvodio je potpredsjednik SBB-a Mirsad Đonlagić. Pored Đonlagića delegaciju su činili i Fehim Škaljić, Damir Arnaut, generalni sekretar Ismir Jusko i Munib Jusufović.