BiH
34

Šarović: Svašta ćemo pitati Jukića, najpametnije mu je da povuče odluku o popisu

SRNA
Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirko Šarović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović smatra da se po više osnova može pobijati pravni osnov, odnosno zakonitost odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

"Zakonom o popisu za 2013. godinu Agencija za statistiku BiH je nezavisna, ali to ne znači da se Jukićeva odluka ne može pravno pobijati. Zakonitost može da se ocjenjuje od Suda BiH, Ustavnog suda BiH i drugih institucija s obzirom da je riječ o opštem aktu. Njen pravni osnov i zakonitost mogu da se pobijaju po više osnova. Vjerovatno će se o tome razmišljati narednih dana", izjavio je Šarović za Srnu.

On je najavio da će na narednoj sjednici Vijeća ministara BiH, najvjerovatnije, u naredni ponedjeljak, 13. juna, kojoj će prisustvovati i Jukić, biti otvorena rasprava o ovoj odluci.

"Informacija koju smo dobili danas za sedam dana će biti na dnevnom redu Vijeća ministara BiH. Treba nekoliko dana članovima Vijeća ministara BiH da se sa njom upoznaju. Nije bilo prilike da ta informacija bude danas razmatrana", rekao je Šarović, koji je i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Na pitanje da li će na toj sjednici on i ostali ministri u Vijeću ministara BiH iz RS-a od Jukića tražiti da povuče odluku, Šarović je odgovorio da Jukić treba da povuče tu odluku i da bi to bilo najpametnije sa njegove strane.

"Na toj sjednici svašta ćemo ga pitati i mnogo toga ćemo tražiti od njega. Smatram da treba da povuče tu odluku i da bi to bilo najpametnije od njega", rekao je Šarović.

Prema njegovim riječima, i Savez za promjene traži od Jukića da promijeni svoju odluku.

"Nije sporno apsolutno nezadovoljstvo Saveza za promjene prema Jukićevoj odluci. To je neprihvatljivo i vidjet ćemo kako će on na to da gleda", istakao je Šarović.

Komentarišući izjavu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da Vijeće ministara može da poništi Jukićevu odluku, Šarović je naveo da u Zakonu o popisu za 2013. godinu, koji je detaljno pogledao, nema Vijeća ministara BiH i da on nema ovlaštenja da tu odluku stavi van snage.

Vijeće ministara BiH zadužilo je na sjednici održanoj 3. juna ministra civilnih poslova BiH i koordinatora za popis stanovništva Adila Osmanovića da u saradnji sa direktorom Agencije za statistiku BiH pripremi i Vijeću ministara BiH za narednu sjednicu dostavi informaciju o odluci o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je 30. maja na hitnoj sjednici posvećenoj popisu stanovništva, zadužio Vijeće ministara BiH da mu u roku od 10 dana dostavi informaciju o odluci o usvajanju jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Sjednica je tada i prekinuta i biće nastavljena kada bude dobijena informacija Vijeća ministara BiH.

Sjednica je zakazana na zahtjev Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu nakon što je Jukić, bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku, donio odluku o jedinstvenom programu obrade popisnih podataka na osnovu koje bi oko 190.000 spornih popisnica bile tretirane kao rezidentni stanovnici.