BiH
29

Šarović i Ljajić u Istanbulu razgovarali o mogućnosti gradnje autoputa Sarajevo - Beograd

Klix.ba
U Istanbulu je održan četvrti sastanak Trilateralnog trgovinskog komiteta između Bosne i Hercegovine, Srbije i Turske na kojem je bilo riječi o unapređenju ekonomske saradnje tri države.

Našu zemlju je predstavljao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, u ime Srbije Istanbul je posjetio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić dok je domaćin sastanka bio turski ministar ekonomije Nihat Zeybekci.

"Mislim da će ovo biti značajan poticaj našoj ukupnoj saradnji. Naši susreti u kontinuitetu doprinose dobrim odnosima naše tri zemlje i daju pozitivan signal našim privrednicima. Kada je u pitanju naša saradnja, moram da kažem da je najbolji trgovinski dio odnosno razmjena roba između Bosne i Hercegovine i Turske. Kontinuitet rasta je prisutan iz godine u godinu, prošle godine je iznosio 600 miliona dolara, a za 2-3 godine vjerujemo da će on iznositi milijardu dolara", rekao je Šarović.

On je dodao da su se njih trojica dogovorili da se osvajaju i druga polja gdje su uočene mogućnosti za povećanje saradnje. Šarović je izrazio zahvalnost ministru Zeybekciju koji se potrudio kako bi došlo do ovo sastanka.

Šarović i Ljajić su uz podršku turskog predstavnika dogovorili unapređenje saradnje BiH i Srbije, a kroz velike projekte kao što je izgradnja autoceste Sarajevo – Beograd.

"Ministar Zeybekci je obećao da je spreman podržati realizaciju jednog velikog infrastrukturnog projekta – pričali smo o autoputu Beograd - Sarajevo. Već radimo prve korake koji bi mogli da nagovijeste realizaciju jednog takvog epohalnog projekta. Razgovarali smo o proširenju sporazuma o slobodnoj trgovini, odnosno obimu roba koje bi se našle na bescarinskom režimu", rekao je Ljajić.