Objekat na 12 etaža u Općini Centar
0

FOTO / Sarajlije ugrožava gradilište na plinskim instalacijama

Sarajevo-x.com
Objekat u Nahorevskoj 5
Objekat u Nahorevskoj 5
Uprkos svim koracima koje su nadležni u Općini Centar poduzeli na sprječavanju bespravne gradnje velikog objekta na 12 etaža u Nahorevskoj ulici kod broja 5, investitor Bedro Hasanović je nastavio sa radovima na izgradnji objekta za koju nema potrebnu dokumentaciju.

Radovi su nastavljeni uprkos podnošenju prekršajne i krivične prijave kod nadležnog Kantonalnog tužilaštva, te upućivanju inicijative Općinskog vijeća Centar Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS za obustavu gradnje.

S obzirom na činjenicu da se neposredno na gradilištu nalazi dionica prstena visokog pritiska: distributivna cijev pod pritiskom od osam bari, servisni priključci te regulaciona stanica, predstavnici Općine Centar Željko Varunek, sekretar općinskog organa uprave, i Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne Općine Centar, su utorak, 9. augusta 2011. godine, održali sastanak sa predstavnicima komunalnog preduzeća "Sarajevogas" u Butilama.

Mehmedalija Sijarić, izvršni direktor "Sarajevogasa", objasnio je kako je ekipama te firme onemogućen pristup svim plinskim instalacijama zbog postojećeg gradilišta i da se ograda i kontejner na gradilištu nalaze na plinskim instalacijama, što je mimo propisa i čime se ugrožava sigurnost građana iz ovog dijela grada.

Stoga će pravna služba "Sarajevogasa" tokom dana uputiti Prvoj policijskoj upravi – Odjeljenju kriminalističke policije dostavu podataka o ugroženosti distributivnog sistema gasa zbog navedenih radova, što će poslužiti Kantonalnom tužilaštvu tokom istražnih radova koje se provode pritiv investititora Bedre Hasanovića, vlasnika firme "BH Bauunternehmungs" d.o.o. Sarajevo.

Na sastanku je također predloženo da predstavnici firme "Sarajevogas" kod nadležnog tužilaštva predloži određene mjere osiguranja svojih instalacija, posebno zbog toga što nastavak radova realno izaziva opasnost za život ljudi i okolnu imovinu u većem obimu, saopćeno je iz Općine Centar.