BiH
4

Sarajlije teško podnose vrućine, 660 osoba zatražilo medicinsku pomoć

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Vrućine i visoke temperature zraka kod mnogih osoba i dalje uzrokuju zdravstvene probleme, a tokom vikenda zabilježeni su i ubodi insekata što je izazvalo lokalne infekcije.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo tokom vikenda registrirano je 660 pacijenta koji su se uglavnom javili zbog neuroloških glavobolja, vrtoglavica i mučnina, a česte su bile i aritmije i oscilacije krvnog tlaka ponajviše kod osoba koje ionako imaju problema s tim.

Registrirane su i stomačne tegobe nastale uglavnom radi prekomjernog konzumiranje hladnih napitaka i boravka u hladnoj vodi, te kolapsna stanja na javnim mjestima.

Dežurna u Zavodu prim. dr. Ružica Mitić kazala je Agenciji FENA da se za vikend nekoliko osoba javilo zbog ujeda pčela i mušica, a češanje je uzrokovalo iritiranje kože i pojavu lokalne infekcije praćenu otokom i crvenilom.

Ona kaže da je, od ukupnog broja intervencija, terenska ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS danas (do 19 sati) intervenirala kod 66 pacijenata, a radilo se uglavnom o povredama nastalim na radu (pad sa skele, merdevina, povreda staklom...).

U vrijeme visokih temperatura zraka stručnjaci preporučuju izbjegavanje boravka na otvorenom i izlaganja suncu od deset do 17 ili 18 sati. U slučaju da se to ne može izbjeći preporučuju adekvatnu zaštitu glave i drugih otkrivenih dijelova tijela te obavezno nositi vodu.

  • Na visokim temperaturama mnogo se znojimo i preko kože gubimo mnogo tekućine koju trebamo nadoknaditi. U protivnom pojavljuju se stanja kolapsa koja su posebno česta u prijevoznim sredstvima gdje je veća gužva i viša temperature zraka - kazala je prim. dr. Mitić.

U izvještaju Federalnog hidrometeorološkog zavoda za naredna tri dana najavljuju pretežno oblačno vrijeme sa dnevnom temperaturom do 24 stepena.