BiH
0

Sarajlić: HDZ-ovi trebaju pokrenuti inicijativu za formiranje vlasti

FENA
Asim Sarajlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Asim Sarajlić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Dva HDZ-a onemogućila su postizanje dogovora u Brčkom pa je na njima da pokrenu inicijativu o formiranju državne vlasti, kazao je danas u Sarajevu na konferenciji za medije zamjenik predsjednika SDA Asim Sarajlić.

Sarajlić je dodao da očekuje poziv od predsjednika HDZ-a 1990 Bože Ljubića za nastavak razgovora i eventualnog dogovora o formiranju Vijeća ministara.

"SDA ima konstruktivnu ulogu u procesima formiranja vlasti u BiH i ponavljamo da je neophodno što prije uspostaviti državnu vlast", rekao je Sarajlić.

Podsjetio je da je predsjednik SDA Sulejman Tihić predložio liderima političkih stranaka u BiH sporazum o etničkoj zastupljenosti na glavnim pozicijama u institucijama BiH.

"Sporazum je utemeljen na Ustavu BiH i još je jedan u nizu konkretnih prijedloga SDA radi što efikasnijeg i jednostavnijeg funkcioniranja budućeg Vijeća ministara te rješavanja situacija u državnim institucijama poput RAK-a, UIO-a, itd.", kazao je Sarajlić.

Ovaj sporazum predviđa da u skladu sa članom IX tačka 3. Ustava BiH imenovanja treba da odražavaju etnički sastav BiH prema popisu stanovništva iz 1991. godine.

U nastavku konferencije za medije, Sarajlić se osvrnuo i na prošlosedmični incident u zgradi parlamenta BiH.

"SDA cijeni da je potpuno neprihvatljivo ponašanje aktuelnog predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u vezi s uklanjanjem zvaničnih obilježja BiH i vidnog isticanja simbola koji su, zbog dokazane povrede vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka ukinuti odlukom Ustavnog suda RS-a", kazao je Sarajlić.

Obavijestio je medije da delegacija SDA s Tihićem na čelu boravi u Londonu gdje prisustvuje sastanku predsjednika stranaka članica Međunarodne unije demokrata (International Democrat Union). Domaćin sastanka je premijer Velike Britanije David Cameron i Britanska konzervativna stranka.

"Sastanak se održava svake tri godine i okuplja veliki broj šefova država i vlada kao i predsjednika stranka iz cijelog svijeta. Na sastanku će Tihić uime SDA potpisati pristupni dokument ovoj radnoj asocijaciji koja okuplja više od 80 konzervativnih, kršćansko-demokratskih i stranaka koje dijele ista mišljenja i stavove i koje predstavljaju stranke desnocentralne i desne političke orijentacije iz više od 60 zemalja", najavio je Sarajlić.

Podsjetio je da se Tihić jučer susreo s predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem. Tema razgovora, između ostalog, bili su odnosi dviju zemalja te posebno potreba jačanja saradnje u procesu evropskih integracija, kao i o spremnosti Hrvatske da BiH pruži svu potrebnu podršku.