BiH
0

Sarajevsko naselje Šip dobilo novouređene zelene površine

FENA
Današnjom posjetom predstavnika Općine Centar i preduzeća Park naselju Šip zvanično je na području ove općine završena prva faza projekta "Hortikulturnog unapređenja javnih zelenih površina", a koja je proteklih dana realizirana u saradnji s Fondom za zaštitu okoliša FBiH.

Završetkom ovog Projekta, naselje Šip u općini Centar bogatije je za novih 5.000m2 zelenih površina, koje su do sada nakon građenja stambenih objekata bile neuređene i zapuštene.

Podršku preduzeću Park u realizaciji ovih radova, osim Fonda, pružila je i Općina Centar, pa su stoga danas načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i v.d. direktora preduzeća Park Muharem Fišo sa saradnicima posjetili naselje Šip i time ozvaničili završetak radova, te novoformirane zelene površine, na kojima su radnici Parka osim rekonstrukcije i uređenja zemljišta izvršili i sjetvu trave, simbolično predali građanima ovog naselja na upotrebu.

Posjeta naselju Šip bila je i prilika za dogovore o nastavku saradnje preduzeća Park i Općine Centar na projektima i aktivnostima uređenja zelenih površina u Centru, za koja su planirana sredstva u iznosu od oko 300.000 KM, a koji će biti realizirani do kraja ove godine.

KJKP Park prvu faza projekta "Hortikulturnog unapređenja javnih zelenih površina u KS", osim općine Centar realiziralo i u Starom Gradu, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži i Vogošći, gdje je između ostalog, zasađeno novih 610 mladih stabala i više stotina sadnica ukrasnog grmlja, dobijenih vlastitom rasadničkom proizvodnjom u Parkovim rasadnicima u Sokolović Koloniji i Nedžarićima, te izvršilo rekonstrukciju i izgradnju novih 12.750 m2 zelenih površina.

Za potrebe realizacije ovog projekta angažirano je 50 demobilisanih boraca i djece poginulih boraca, koji se već duži vremenski period nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje i u stanju su socijalne potrebe.