BiH
136

Sarajevski Vodovod uzima kredit od 400.000 KM za kupovinu vozila od 50.000 KM

Piše: A. Džano
KJKP "Vodovod i kanalizacija" d.o.o. Sarajevo jedno je od javnih preduzeća koja već godinama bilježe finansijske gubitke, a poslovanje ovog preduzeća već duži vremenski period je pod lupom javnosti zbog brojnih propusta u poslovanju, o čemu je portal Klix.ba i ranije pisao.

Nedostatak ulaganja u vodovodnu mrežu u proteklih dvadeset godina rezultirao je redukcijama vode za Sarajlije čak i u zimskim mjesecima.

Rukovodstvo preduzeća godinama je gomilalo dugove, a nedostajao je sistemsko rješenje problema vodosnabdijevanja Sarajeva.

Rekonstrukcija 80 kilometara dotrajale vodovodne mreže u Sarajevu konačno bi trebala da počne naredne godine iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 30 miliona eura koji će biti podijeljen u tri jednake tranše. Dio sredstava za realizaciju projekta, bit će izdvojen iz budžeta Vlade Kantona Sarajevo (KS).

Kredit na kredit

U međuvremenu, Rukovodstvo Vodovoda na čelu sa direktorom Nezirom Hadžićem početkom ove godine donijelo je Odluku o pokretanju postupka javne nabavke po kojoj preduzeće uzima kredit od 400.000 KM u svrhu kupovine vozila.

U odluci koju potpisuje direktor Nezir Hadžić također je navedeno da je procijenjena vrijednost javne nabavke 50.000 KM.

S obzirom na veliku disproporciju potrebnog iznosa za nabavku (50.000) KM i traženog iznosa kredita (400.000 KM), obratili smo se rukovodstvu Vodovoda za pojašnjenje.

"Procijenjena vrijednost nabavke: 'Kreditnih sredstava do 400.000 KM' iznosi do 50.000,00 KM. Ona uključuje stvarne troškove koje ugovorni organ snosi prilikom realizacije kreditnih sredstava a isti obuhvataju troškove obrade kredita, iznos kamatne stope itd. Ovo je 'krajni limit' koji je odobren ali stvarni troškovi prilikom realizacije ovog postupka bi trebali da budu znatno niži iz razloga što je kriterij za dodjelu ugovora 'najniža cijena'. Na ove troškove mi ne utičemo, jer je to poslovna politika komercijalnih banaka, koje se u ulozi ponuđača javljaju na oglas javnih nabavki", stoji u odgovoru iz ovog preduzeća.

Dodaju da su kreditna sredstva namijenjena za nabavku vozila mehanizacije, koja su im neophodna za hitne intervencije prilikom otklanjanja kvarova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži.

"Preduzeće raspolaže izuzetno starim vozilima, koja se teško održavaju i zbog čestih kvarova nisu u funkciji. Iz navedenih razloga, a zbog nedostatka finansijskih sredstava, na osnovu saglasnosti Nadzornog odbora preduzeća, donesena je odluka da se predmetna nabavka realizuje u skladu sa navedenim", zaključuje se u odgovoru preduzeća "Vodovod i kanalizacija".

Gdje će zapravo biti potrošeno 350.000 KM kreditnog novca?

Sagovornici portala Klix.ba koji rade na poslovima nabavki u drugim javnim preduzećima objašnjavaju da je ovom odlukom Vodovoda napravljen veliki propust budući da nije jasno precizirano gdje će biti utrošeno skoro 350.000 KM.

"Ono što rukovodstvo preduzeća sada može učiniti jeste donijeti novu odluku i ta kreditna sredstva utrošiti na potpuno drugačiji način, zato što prvobitnom odlukom nije jasno naznačeno šta nabavljaju za ostatak iznosa od 400.000 KM. Nejasno je zašto bi Uprava preduzeća predložila Nadzornom odboru tako nešto te zašto je Nadzorni odbor odobrio takvo kreditno zaduženje", pojašnjava jedan od naših sagovornika koji je želio ostati anoniman.

Naš sagovornik pojašnjava da se bez jasne preciziranosti u odlukama i dokumentaciji za javne nabavke otvara prostor za preusmjeravanje novca u druge svrhe, ali i za različite malverzacije.

Dodaje i da je sporna i tačka IV ove odluke a koji se odnosi na zaključenje ugovora o javnoj nabavci.

"U odluci je navedeno da će ugovorni organ zaključiti ugovor na 18 mjeseci. Međutim, vrstom postupka koji je odabran za predmetnu javnu nabavku nije predviđeno u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama zaključenje ugovora od 18 mjeseci. Ugovorni organ je trebao donijeti odluku o pokretanju okvirnog sporazuma u skladu sa članom 32. Zakona o javnim nabavkama. Nakon postupka javne nabavke kroz proceduru okvirnog sporazuma Ugovorni organ može zaključiti ugovor o javnoj nabavci usluga, roba i radova do četiri godine. U suštini, prema predmetnoj odluci u ovom slučaju, 18 mjeseci je period zaključenja ugovora koji nije u skladu sa procedurom otvorenog postupka u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama", rekao je naš sagovornik.

Pokušaj Vlade KS da riješi probleme u nabavkama

Vlada KS nedavno je zadužila Stručnu službu za zajedničke poslove Kantona Sarajevo da pripremi prijedlog jedinstvenog registra javnih nabavki koji treba da evidentira i na jednom mjestu prikaže javne nabavke u svim javnim kantonalnim ustanovama, preduzećima i institucijama.

"Na ovaj način će se dobiti puna informacija šta se i po kojim cijenama nabavlja u javnom sektoru, a što predstavlja prvi korak u stvaranju integrisanog sistema javnih nabavki u kantonalnom javnom sektoru. Kada jedinstveni registar javnih nabavki bude nabavljen biće prikazan radi transparentnosti na web stranici Vlade KS", saopšteno je iz Vlade KS.