BiH
145

Sarajevski vatrogasci: Hidranti ne rade, vode nema, a ni dovoljno ljudi

Piše: E. S. H.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U sarajevskom naselju Grbavica u jeku najvećih redukcija vode nakon rata danas je izbio veći požar na stambenoj zgradi u kojem je jedna osoba povrijeđena. S vatrogascima smo razgovarali o njihovim problemima, jer je ovo već treći ozbiljniji požar u gradu u posljednjih mjesec dana.

Sedam vatrogasnih vozila sa 21 vatrogascem danas je bilo na terenu. U ulici Hasana Brkića na Grbavici su pokušavali ugasiti požar koji je uzrokovala eksplozija u stanu.

Na tom putu od dojave požara do gašenja stoje i sada mnoge prepreke. Imaju probleme jer ne rade hindranti, a i nemaju dovoljno ljudstva. U Kantonu Sarajevo su na snazi i redukcije, pa se moraju čekati ekipe Vodovoda.

"Na vratima stana gdje smo danas imali intervenciju su bila blindirana vrata, pa smo morali čekati da dođu momci iz firme koja radi sa takvim vratima kako bismo ih otvorili da možemo ući i gasiti. Ušli smo u stan pa smo brzo požar lokalizovali. Jedna osoba je teško povrijeđena, a dva vatrogasca su vozilom Hitne pomoći prebačena na KUM gdje su pregledani i ustanovljeno je da nisu teže povrijeđeni", rekao je za Klix.ba Omer Šetić, zamjenik komandanta Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.

Kada se desi veći požar potrebno je angažovati sve vatrogasce iz osam stanica, a danas se desilo da je i pored ovog požara bilo poziva za još tri lokacije.

"Primorani smo zvati naše kolege koji su kući da mogu odgovoriti na intervencije kada su kolege na terenu. Problem je nedostatak ljudi i čim je veća intervencija nema ko ostati u stanici. Drugi problem je što nemamo opremu za otvaranje blindiranih vrata, da smo mogli odmah intervenisati, šteta bi sigurno bila manja", pojasnio je Šetić. Napomenuo je da u zgradi, od prizemlja do petog sprata nijedan zidni hidrant nije bio u funkciji.

Postoje problemi i zbog redukcije vode, ali su nasreću ekipe iz preduzeća Vodovod došle na teren i preusmjerile vodu.

U posljednjih mjesec dana desila su se tri veća požara i to u sarajevskom naselju Kovači kada je došlo do požara u kojem su bile zahvaćene tri kuće a jedna je osoba smrtno stradala. Prije deset dana u naselju Malešići u Ilijašu je izbio požar u krugu firme Holbos, čije je skladište u potpunosti izgorjelo.

Zbog ovakvih nesretnih događaja, vatrogasci žele da se svi problemi što prije riješe kako bi svoj posao mogli što bolje raditi i kako bi materijalna šteta bila što manja, a pogotovo kako bi se spriječile ljudske žrtve.