BiH
1

Sarajevski studenti prikupljaju pomoć za izgradnju škole u Ruandi

Piše: A. U.
Trg ispred Katedrale
Trg ispred Katedrale
Desetak studenata okupilo se na štandu u blizini sarajevske Katedrale u akciji prikupljanja sredstava za izgradnju škole i prodaje ručnih radova djece iz Ruande.

Iako je najavljeno da će se akcija održavati ispred Katedrale, štand je, zbog izvođenja radova, pomjeren ka Ferhadiji. Pored rukotvorina iz Ruande, na štandu je postavljena i velika kutija za dobrotvorne priloge.

"Mi već šest godina dodjeljujemo stipendije studentima koji su u stanju socijalne potrebe i nemaju uslove da studiraju. Malo smo karakteristični, jer naši studenti moraju volontirati i baviti se društveno korisnim radom. Tako prolaze i neke edukacije kako napisati projekat i kako ga implementirati. Obično su to projekti humanitarnog karaktera, a ove godine smo se odlučili da skupljamo novac za izgradnju škole u Ruandi", izjavila je za Klix.ba Jelena Oršulić iz Kruha sv. Ante.

Organizacija Kruh sv. Ante djeluje pod okriljem Bosanske provincije, koja ima misiju u Ruandi, gdje svećenik fra Ivica Perić gradi školu, objasnila je Oršulić. U okviru današnje akcije prodaju se rukotvorine ljudi i djece iz Ruande, koje je fra Perić donio u BiH, a sav prihod namijenjen je izgradnji škole.

Također, 15. juna u 18 sati, održat će se humanitarni koncert grupe iz Ruande, koja će izvoditi tradicionalne plesove. Prodajni štandovi bit će postavljeni 9. juna ispred BBI-a i 13. juna ispred crkve sv. Ante.