Apel Vladi KS
140

Sarajevski sindikat: Odgodite eksternu maturu, a prvačiće upisujte putem telefona ili emaila

Dž. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, odnosno Kantonalni odbor Kantona Sarajevo smatra da učenici 9. razreda u školskoj 2019/2020. godini uopće ne trebaju polagati eksternu maturu, jer bi zbog epidemiološke situacije eksterna matura prouzrokovala ogroman stres učenicima, ali i nastavnicima i roditeljima učenika.

"Neophodno je da ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo donese Pravilnik o dopunama Pravilnika o polaganju eksterne mature tako što će član 3. važećeg Pravilnika dopuniti sa dva nova stava koji će glasiti da učenik sa područja Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine, u izuzetnim okolnostima (proglašenja nesreće, elementarne nepogode, prirodne nesreće, stanja neposredne ugroženosti, ratnog stanja i drugim izuzetnim situacijama) ne pristupa polaganju mature", poručuju iz Sindikata.

U takvim situacijama, kako navodi Kantonalni odbor KS, određuje se ekvivalent bodova za maturu, koji osnovna škola upisuje u obrazac predviđen Pravilnikom o polaganju eksterne mature, na osnovu zaključnih ocjena za taj predmet na sljedeći način:

"Za predmete: Bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost i srpski jezik i književnost, Matematika, prvi strani jezik. Zbir zaključnih ocjena u šestom, sedmom, osmom i devetom razredu se dijeli sa brojem 2", pojasnili su.

Također, upućen je zahtjev za osiguravanje uslova za upis djece u 1. razred osnovne škole na području Kantona Sarajevo.

"Kao što Vam je već poznato, u narednom periodu, to jeste periodu od oko mjesec dana, potrebno je osigurati uslove za upis djece u 1. razred osnovne škole. Ovaj proces je neophodno završiti u aprilu 2020. godine kako bi se na vrijeme mogle iskazati eventualne potrebe za nastavnicima razredne nastave, te na osnovu toga raspisati javne konkurse za prijem radnika ukoliko je to potrebno", naveli su iz Kantonalnog odbora.

Međutim, imajući u vidu novonastalu situaciju koja se odnosi na pandemiju širenja koronavirusa u Kantonu Sarajevu, činjenicu da je organizovana online nastava, zatim smjernice, odnosno naredbe Federalnog štaba/stožera civilne zaštite gdje se preporučuje izbjegavanje bilo kakvog kontakta s ljudima, nema sumnje, kako kažu, da će trenutna situacija znatno otežati pa čak i pojedinim roditeljima onemogućiti da upišu svoje dijete u školu.

"U cilju prevazilaženja ovog problema te prateći prakse drugih zemalja u okruženju po ovom pitanju, a imajući u vidu resurse s kojima svaka osnovna škola raspolaže, ovim putem predlažemo da se upis djece u prvi razred osnovne škole vrši telefonskim ili elektronskim putem. Na ovaj način roditelji bi na jedan od navedenih načina samo prijavili svoje dijete za upis, a svu potrebnu dokumentaciju po ovom pitanju bi bili obavezni dostaviti u roku od 15. dana od dana stavljanja van snage odluke Vlade FBiH o proglašenju prirodne i druge nesreće u Federaciji BiH", poručuju iz Sindikata.

Imajući u vidu trenutnu situaciju, a kako bi roditelji bili blagovremeno obaviješteni, korisno bi bilo da sve osnovne škole na području Kantona Sarajevo na svojim web stranicama objave poziv za upis djece u prvi razred osnovne škole, zatim da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo osigura novčana sredstva za oglašavanje poziva putem medija (tv i dnevne novine), a sve u cilju provođenja ovog procesa u punom kapacitetu, poručili su iz Kantonalnog odbora Kantona Sarajevo.