BiH
226

Sarajevski aktivisti u borbi za povratak Narodne čitaone: Vijećnica je naša!

Klix.ba
Nakon što su izbačeni, nastavili su čitati na stepenicama ispred Vijećnice
Mlade Sarajlije okupljene u grupe "Jedan grad, jedna borba" i "Dobre Kote" pozvali su građane Sarajeva da im se pridruže u zajedničkoj borbi za Vijećnicu. Cilj njihovih akcija je ponovo pretvoriti Vijećnicu u Narodnu biblioteku, što je nekada i bila.

Do sada su već imali dvije akcije i čitali su na stepeništu u predvorju Vijećnice, koje je jedino, kako kažu, ostalo nekomercijalno. Sljedeća aktivnost je u subotu u 11 sati.

"Donesite knjige, dobre namjere i volju da vratimo što je naše", poruka je ovih aktivista.

Ističu kako žele da Vijećnica uvede besplatne posjete jedan dan u sedmici te otvorenje zajedničke čitaone u njoj.

"Zgrada nekadašnje Narodne i univerzitetske biblioteke BiH, poznata kao Vijećnica, prije rata je pripadala svima nama. (...) Prije rata u njoj je vrilo kao u košnici - tragalo se za knjigama i dokumentima, čitalo se, izučavalo, u holu susretalo i diskutovalo. Pripadala je svima koji su u nju dolazili. Kada je spaljena 1992. godine, vjerovali smo da ćemo je jednog dana ponovo ugledati i da će za nas opet biti riznica znanja otvorena za sve. Protivno očekivanjima, originalnoj namjeni i historiji vlasništva, u Vijećnicu se nakon obnove i otvaranja useljava Uprava Grada Sarajeva i njom potpuno raspolaže. Korištenje prostora se potpuno i sramotno komercijalizira", kazali su iz ovih grupa.

Poručuju kako Vijećnica mora ponovo postati centar života grada i cijele zemlje, mjesto koje će okupljati i biti otvoreno za sve, bez obzira na razlike. O svojoj namjeri da uvedu Narodnu čitaonu dva puta sedmično, utorkom i subotom, obavijestili su i gradonačelnika Sarajeva Ivu Komšića. Prvu subotu su im rekli da moraju napustiti Vijećnicu. Mladi su nastavili čitati na stepeništu ispred, zbog čega je intervenisala i policija. U utorak su se pojavili u većem broju, ali nisu mogli ni ući. I ovaj put čitali su ispred Vijećnice.

"U subotu ćemo ponovo biti ispred Vijećnice, tačno u 11 sati, sa nadom da će zbog brojnih turističkih posjeta vikendom Vijećnica ipak ostati otvorena i da ćemo moći ući ovaj put. Kako bismo skrenuli pažnju na ovaj problem, ključno je da nam se u akciji 'Narodna čitaona' pridruži što veći broj ljudi! Ovom akcijom želimo pokazati koliko je svima nama, kao stanovnicima i stanovnicama grada Sarajeva, stalo da se ovaj proces ubrza i da Vijećnica bude ono što je i bila – javno dobro", poručili su izu grupa "Jedan grad, jedna borba" i "Dobre Kote".

Akcija Narodna čitaona odvija se utorkom od 16 do 18 sati i subotom od 11 do 13 sati.