Ministri zadovoljni
82

Sarajevska vlada predstavila rezultate rada za osam mjeseci, evo čime se pohvalila

A. Z.
Zgrada Vlade KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Zgrada Vlade KS (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministri u Vladi Kantona Sarajevo predstavili su danas na konferenciji za medije rezultate rada u posljednjih osam mjeseci, kao i planove za naredni period. Tom prilikom je istaknuto da su zadovljni angažmanom i postignutim.

Vršilac dužnosti premijera Anis Krivić kazao je na početku konferencije da će Vlada do kraja dana od Kriznog štaba KS dobiti prijedloge u kojem smjeru da donosi odluke kada je riječ o epidemiološkoj situaciji. Vlada će nakon toga zasjedati i donijeti zaključke kojima će, vjeruju, riješiti više pitanja u oblasti zdravstva. Krivić je kazao da je Vlada prevazišla sve prepreke u funkcionisanju kada je riječ o zdravstvu.

Krivić, ministar obrazovanja KS, kazao je da je u ovom resoru popunjeno svega 40 posto kadra, što se u pandemiji dodatno pogoršalo, zbog čega se sve aktivnosti vrše u iznimno otežavajućim uvjetima.

Anis Krivić
Anis Krivić

"Ozakonjena je online nastava da učenici ne bi gubili godinu, proveli smo edukaciju nastavnika i odgajatelja za predškolske ustanove i obezbijedili online platforme za 51.000 učenika i 5.110 nastavnika. Uspjeli smo da izvršimo online upis, prvi put na UNSA, i to će u budućnosti biti još bolje. Osigurali smo isplatu plata za uposlenike JU Djeca Sarajeva, riješili problem liste čekanja za vrtiće, uspostavili upravljačke strukture, privatnim vrtićima obezbijedili minimalne plate te osigurali internet konekciju za sve učenike. Pokrenuli smo procedure izmjene pravilnika za bolje funkcionisanje online nastave, radimo i na angažmanu psihologa u KS, a u pripremi je i zakon o visokom obrazovanju", kazao je Krivić govoreći o onome što je urađeno u sektoru obrazovanja.

Ministar finansija Jasmin Halebić je istakao da su gubici u javnim finansijama za sada između 70 i 80 miliona KM te da će se do kraja godine približiti iznosu od 100 miliona, ukoliko se stanje u vezi s pandemijom ne popravi.

Jasmin Halebić
Jasmin Halebić

"Uspjeli smo donijeti Zakon o ublažavanju posljedica pandemije, uštedjeli smo 25 miliona KM skraćivanjem putnih troškova, smanjenjem nabavke materijala bez kojih kanton može raditi, otvorili smo donatorski račun putem kojeg je prikupljeno 400.000 KM, što će ići za prostor koji će biti izolatorij za sve građane KS. Od novca MMF-a sektoru privrede isplaćeno je 11,5 miliona KM, finansirano je 46.000 plata i 11.300 preduzeća je u različtim programima podrške. Radili smo na osnovanju kreditno-garantnog fonda koji će funkcionisati krajem ove ili početkom naredene godine. U planu je i novi paket MMF za početak naredne godine, kreiran je investicioni portfolio od 300 miliona KM. Imamo ambicije da stvari koje smo započeli dovedemo do kraja. U KS se još uvijek živi bolje nego u drugim kantonima i to je doprinos ove vlade", rekao je Halebić.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Jasna Agić istakla je da su ostvarena dva najvažnija cilja - pomoć najugroženijim kategorijama društva i sprečavanje širenja virusa u ustanove socijalne zaštite.

Jasna Agić
Jasna Agić

"Sva socijalna davanja uvećana su za šest posto, dali smo jednokratnu pomoć od 50 KM osobama koje ostavaruju pravo, dodijelili intrventnu pomoć od 200 KM, 1.500 paketa s hranom i higijenom ugroženim porodicama, humanitarnim organizacijama je dodijeljno 308.200 KM, 20.000 KM smo dali za dječiju nedjelju i osigurali namirnice za 2.770 korisnika javnih kuhinja. Dakle, imamo održive projekte vrijedne više od 300.000 KM. Aktivne su i mjere zapošljavanja preko kojih je zaposleno 630 osoba, od tog broja 102 su medicinska radnika", rekla je.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić ustvrdio je da Sarajevo trenutno ne može ponuditi zdrav život građanima te da ćemo imati velikih problema u budućnosti ako nešto ne preduzmemo.

Faruk Kapidžić
Faruk Kapidžić

"Radili smo na izmjenama postojećih i donošenju novih zakonskih regulativa te provođenju dosadašnjih studija koje su rezultat istraživanja ove problematike. Zakonom o poboljšanju kvaliteta zraka od 15.10. 2021. uvodi se zabrana skladištenja uglja, napravili smo urbaništički plan za Sarajevo, Ilidžu, Hadžiće i Trnovo, tu je i zaštita ventilacionih koridora i utjecaj visokih zgrada. Osim smrtnosti zbog zagađenja zraka imamo i veliki broj smrtnosti zbog zagađene vode, insistirat ćemo na sveobuhvatnom djelovaju da se taj problem riješi. Vlada će se potruditi da ekološka tranzicija ne padne na leđa građana nego da uz pomoć EU postignemo zadane ciljeve. U periodu od 2021. do 2023. kandidirano je 75 projekata u vrijednosti od 713 miliona KM", naveo je Kapidžić.

Hajrudin Grabovica, ministar za boračka pitanja KS, izrazio je razočarenje zbog smanjenog interesovanja javnosti za boračku populaciju u jeku pandemije, ali je kazao da ovo ministarstvo radi na rješavanju najtežih problema.

Hajrudin Grabovica
Hajrudin Grabovica

"Izdvojit ću četiri mjere: Zakon o izmjenama i dopunama zakona o dopunskim pravima, čime je usvojena tzv. egzistencijalna naknada između 7 i 8 miliona KM, zatim Uredba o kriterijima za zapošljavanje branilaca i njihovih porodica, ona daje konkrentnu i vidljivu pomoć, a ne kao do sada sve samo deklarativno. Treća je Uredba o subvencioniranju kamata pri rješavanju stambenog pitanja boračke populacije, Uredba o dodjeli sredstava pomoći održivom povratku, a u izradi je i zakon o pomoći paraplegičarima", kazao je Grabovica.

Ministar unutrašnjih poslova Ismir Jusko je istakao da je policija iznijela dobar dio tereta tokom pandemije, zajedno s medicinskim radnicima.

Ismir Jusko
Ismir Jusko

"U proteklom periodu izvršeno je 71.606 kontrola samoizolacija, izdato 153.998 registracija vozila, 13.000 pasoša, hiljade vozačkih i ličnih. Ukupno 380.921 predmet je prošao kroz evidenciju. Nedostaje nam 330 ljudi, neki su zaraženi, neki u izolaciji, ali posao ne trpi", poručio je Jusko.

Ministrica pravde i uprave KS Mersa Kustura je istakla da je cilj ovog ministarstva bio donijeti zakone i izmjene, uredbe i pravilnike da se stvori pošteniji društveni okvir u kojem će se građani osjećati zadovoljnije.

Mersa Kustura
Mersa Kustura

"Manje nepotizma i manje korupcije je prioritet rada. U vezi s tim ću izdvojiti dvije uredbe: Izmjene i dopuna Zakona o javnim nabavkama kako bi transparentnost bila veća, donijeli smo Uredbu o disciplinskom postupku za državne službenike kako bismo bili odgovorni i kako bi služba bila bolja. Pripremili smo prijedloge izmjena i dopuna zakona o inspekcijama, o organizacijama kantonalnih oragna uprave, Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pravobranilaštvu i Nacrt zakona o državnoj službi. U njima su ključna rješenja koja znače veću transparentnost i odgovornost prema građanima, a najavljujem i zakon o nepotizmu i stranačkom zapošljavanju", rekla je Kustura.

Adi Kalem, ministar saobraćaja KS je kazao da je ova vlada najviše uradila za gradski prijevoz i nabavku novih tramvaja i trolejbusa.

Adi Kalem
Adi Kalem

"Izdvojeno je 15 miliona eura za 25 novih trolejbusa i dodatnih 10 za nove tramvaje, pokrenuli smo javnu nabavku za rekonstrukciju tramvajske pruge, osigurali dodatna sredstva za prugu Iližda - Hrasnica, nabavku trolejbusa prema Vogošći i cestrogradnju. Blizu 300 miliona KM se ulaže u infrastrukturu i nabavku novih vozila u svrhu poboljšanja uslova u saobraćaju i javnom prijevozu", naveo je Kalem.

Ministar kulture i sporta Kenan Alikadić je kazao da se očekuje realizacija finansiranja sedam državnih institucija kulture.

Kenan Alikadić
Kenan Alikadić

"KS će preuzeti privremeno finansiranje i izdvojiti 2,7 miliona KM. Finansiramo državne reprezentacije, svaka KM je javno objavljena i to je prvi put u historiji, nikad nijedan ministar nije obrazlagao svaku odluku. Bilo je neophodno utvrditi sistem, propisi su godinama bili zapostavljeni, sredstva se isplaćaju parcijalno, ne integralno, to je pokazalo da svi fiktivni klubovi ne mogu aplicirati za sredstva, a svi koji ne pravdaju sredstva moraju ih vratiti. Zakon o sportu je štur, u pripremi je zakon koji bi definisao prava i obaveze svih koji su u sportu da imaju prava u vidu naknada ako postižu rezultate", istakao je Alikadić.

Na kraju konferencije, Nihada Glamoč, ministrica komunalne privrede je kazala da će svi započeti projekti biti okončani do kraja godine.

Nihada Glamoč
Nihada Glamoč

"Najvažniji prioritet je snabdijevanje vodom. Vodovod i kanalizacija je 2017. potpisao ugovor za rekonstrukciju 5 kilometara vodovodne mreže, dio je završen, dio će biti do kraja godine. Drugi prirotet je deponija Smiljevići, započete su aktivnosti, pripremljen javni poziv za plohu za odlaganje, ali zbog moratorija na zapošljavanje nisu imenovane upravljačke strukture u KJKP Rad zbog čega poziv nije potpisan. Zbog moratorija je u Radu van stroja 36 vozila, vozila se ne mogu registrovati. Ova vlada nije uposlila nijednu osobu više, nismo imali namjeru da upošljavamo. Blizu 160 uposlenika će ostati bez posla, nemamo mogućnost da ih angažujemo, 50 uposlenika je zaraženo. Dakle, više od 450 uposlenika fali u komunalnim preduzećima", zaključila je Glamoč.