Prijatelj BiH
1k

Sarajevska Vijećnica u bojama Austrije povodom Nacionalnog praznika

E. Sk.
Nacionalni praznik obilježava se organizacijom sadržaja u online formatu (Foto: D. S./Klix.ba)
Nacionalni praznik obilježava se organizacijom sadržaja u online formatu (Foto: D. S./Klix.ba)
Sarajevska Vijećnica osvijetljena je večeras bojama austrijske zastave i na ovaj način obilježen je Nacionalni dan te zemlje u Bosni i Hercegovini.

"Uvažavajući Republiku Austriju kao osvjedočeno prijateljsku državu, najreprezentativniji objekat Austro-ugarske na našem prostoru - Sarajevska Vijećnica zasvijetlila je u čast Nacionalnog dana ove zemlje. Ovo je još jedan pokazatelj dobrih bilateralnih odnosa Sarajeva i Beča, ali i Bosne i Hercegovine i Austrije, koje veže tradicionalno prijateljstvo i uspješna saradnja. Republika Austrija donirala je značajan iznos za obnovu Vijećnice", poručio je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Nacionalni praznik se obilježava od 1955. godine (Foto: Klix.ba)
Nacionalni praznik se obilježava od 1955. godine (Foto: Klix.ba)

S obzirom na pandemiju koronavirusa, Austrija Nacionalni praznik ove godine obilježava organizacijom brojnih kulturnih, protokolarnih i kulinarskih sadržaja u online formatu.

Ambasadorica Austrije u BiH Ulrike Hartmann poslala je poruku putem videolinka, kazavši da svi dijelimo ograničenja koja su ove godine uvedena zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Austrija proslavlja 26. oktobar kao svoj Nacionalni praznik od 1955. godine kada je u austrijskom Nacionalnom vijeću usvojen Zakon o trajnoj neutralnosti.

Od tada se Austrija razvila u jaku državnu naciju s uređenjem demokratske vladavine prava, funkcionirajućeg socijalnog partnerstva, socijalne tržišne ekonomije i stalnog aktivnog opredjeljenja za osnovna građanska i ljudska prava.

Austrija obilježava nekoliko jubileja ove godine uključujući i 65. godišnjicu od kako je ta zemlja dobila svoj Državni ugovor i od tada je neutralna i aktivna članica zajednice država koje se temelje na evropskim vrijednostima.

Ova zemlja također obilježava i 25. godišnjicu od kako je postala punopravna članica Evropske unije.