BiH
1.6k

Digla se iz pepela: Sarajevska Vijećnica nakon 22 godine ponovo otvorila svoja vrata

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Na Dan pobjede nad fašizmom i 22 godine nakon što je barbarski zapaljena granatama sa agresorskih položaja, sarajevska Vijećnica je večeras u 17:30 sati ponovo otvorila svoja vrata na radost građana Sarajeva, ali i svih onih kojima su tekovine civilizacije svetinja. Dragulj pseudo-maurske arhitekture je 18 godina od početka obnove zabljesnuo u svoj svojoj veličanstvenosti. 

Fascinantna aula obnovljene Vijećnice bila je dupke puna zvanicama iz zemlje, ali i iz svijeta. Prijemu u organizaciji gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića prisustvuje oko 400 gostiju.

Program svečanog otvorenja počeo je Himnom BiH i Odom radosti u izvođenju Sarajevske filharmonije. Nakon toga su počela obraćanja zvanica, a prvi koji su imali riječ bili su visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Veliki spektakl

Nastavlja se gala prijemom gradonačelnika za oko 300 gostiju u svečanoj sali.

Uslijedit će kulturno-umjetnički program za građane Sarajeva na otvorenoj sceni prekoputa zgrade Vijećnice, u kojem će nastupiti Sarajevska filharmonija i drugi solisti, plesači i muzičari.

Vrhunac programa bit će 3D mapping videoprojekcija na zgradi Vijećnice.

Dok zvanice prisustvuju svečanom otvorenju Vijećnice, izvana dopiru povici "Lopovi, lopovi" i "Ostavke, ostavke" koje uzvikuju demonstranti okupljeni preko puta zgrade.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je uoči svečanosti da otvaranje Vijećnice predstavlja pobjedu dobra nad zlom.

"To je pobjeda antifašizma nad fašizmom, života nad smrću, veliki dan za Sarajevo i BiH. Oni koji su mislili da mogu paliti biblioteke, ubijati građane, rušiti gradove, dobili su odgovor. Evo Vijećnica je još ljepša od one koju pamtimo prije rata", poručio je Izetbegović, prenosi reporter Klix.ba.

Dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH i šef bh. diplomatije Zlatko Lagumdžija čestitao je građanima Sarajeva i BiH otvaranje Vijećnice.

"Ovo je simbolični čin, nadam se da će Vijećnica uskoro zaživjeti. Ne mogu da se ne sjetim dana kad je Vijećnica gorjela 1992. Ja sam tada gasio zgradu u svom susjedstvu nedaleko do Predsjedništva BiH. Ovo danas doživljavam kao da je obnovljena zgrada u mom susjedstvu", izjavio je Lagumdžija.

Najljepši simbol grada

Bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je da je događaj otvaranja Vijećnice fantastičan.

"I sam sam, kao i drugi, uložio mnogo truda u ovo. Nadam se da će ponos Sarajeva i BiH će živjeti drugačije nego i prije rata. Ovo treba biti tvornica kulturnih događaja, Gradska uprava, biblioteke... Puni sadržaj. Ovo treba prepustiti mladima Sarajeva. Građani će biti jako zadovoljni", kazao je Behmen.

Visoki predstavnik u BiH Valenzin Inzko prisjetio se prvih dana obnove Vijećnice prije 18 godine i da su i tada zajedno radili bosanski i stručnjaci iz Evrope.

"I danas su ovdje Austrija, Španija, Evropska unija... Ovo je, ipak, najljepši simbol grada", izjavo je Inzko.

Ona je kazao da Vijećnica spaja umjetničke konvencije Istoka i Zapada na sebi svojstven način i dobila je svoje mjesto ne samo u topografiji grada nego i u srcima njegovih građana - ne radi se samo o gradskoj znamenitosti nego o znamenitosti za koju građane vežu brojne emocije.

"Spaljivanje knjiga u ovoj zgradi u augustu 1992. godine, bio je vandalski čin kojim je starom kontinentu oduzet jedinstven dio njegovog intelektualnog i kulturološkog nasljeđa. A tokom proteklih dvadeset godina, kao što su se obnavljale biblioteke i druge kulturne institucije, poduzeti su i globalni napori kako bi se obnovile knjige i rukopisi koji su se čuvali unutar tih institucija. Riječ je o obnovi gusto tkane intelektualne tapiserije našeg kontinenta – tapiserije različitih kultura i vjerovanja i naroda. Riječ je također o potvrdi vrijednosti razuma, vrijednosti koju je upravo danas prijeko potrebno očuvati", rekao je Inzko.

Simbol arhitektonske vizije

Prema njegovim riječima, Vijećnica stoji kao plemeniti i trajni dokaz te vrijednosti.

"Obnova ove zgrade simbolizira temeljnu ljudsku istinu: među brojnim teškoćama i tokom mnogih godina – dobrota i ljepota su ono što pobjeđuje. Vijećnica je odraz Bosne i Hercegovine, zemlje koja ima posebno mjesto u svijetu. Ovo društvo je doživjelo žestoko i bolno buđenje šovinizma, ali je ono daleko duže strpljivo i produktivno razvijalo kulturu tolerancije iz čega ostatak našeg kontinenta može učiti. Vijećnica spaja memlučke elemente koje možemo vidjeti u Kairu, elemente s prostora Magreba, arabeske zvjezdolikih motiva, pseudomaurske dekoracije i elemente bečkog gradskog magistrata ispod ruke čeških i domaćih arhitekata Karla Parzika, Ćirila Ivekovića i Aleksandra Viteka, koji je za vreme planiranja gradnje Vijećnice odlazio čak dva puta u Kairo", kazao je visoki predstavnik u BiH.

Gradonačelnik Komšić je u svom govoru podsjetio na historiju Vijećnice koja je sagrađena 1896. godine, te je zahvalio svima koji su doprinijeli njenoj obnovi.

Komšić je posebno zahavlio Delegaciji EU, a apecijalnom predstavnik EU u BiH, Peteru Sorensenu, uručio plaketu grada Sarajeva i poklon "Vijećnica u srebru".

Izrazivši veliko zadovoljstvo što se 9. maj Dan Evrope obilježava u Vijećnici, Sorensen je kazao je kako je ona simbol arhitektonske vizije, učenja, institucionalne memorije, zanatskog umijeća i izdržljivosti građana Sarajeva.

"Vraćanje ovog dragulja gradu, Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, predstavlja trajnu poruku solidarnosti građana EU sa građanima BiH, a posebno gradom Sarajevom. Zaštita kulturne baštine od ključne je važnosti za sve nas, ona nam daje osjećaj pripadnosti, obogaćuje društva i zajednice te promovira uzajamno poštovanje i razumjevanje. Imajući u vidu nedavnu prošlost BiH zaštita njene kulturne baštine ima istinsku ulogu u podršci izgradnje povjerenja i pomirenja", kazao je Sorensen.