BiH
28

Sarajevotekstil pred krahom, radnici na ulici traže pravo na rad

FENA
Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti BiH (STBiH) najavio je da će se dio radnika firme "Sarajevotekstil" d.d. Sarajevo, predvođen tim sindikatom, okupiti u četvrtak u ulici Ferhadija i zatražiti da se konstruktivno pristupi iznalaženju rješenja koje će značiti očuvanje radnih mjesta i egzistencije radnika te firme.

Iz STBiH navode da "već nekoliko mjeseci firma Sarajevotekstil d.d. Sarajevo tone ka dnu zbog nemogućnosti i nedostatka volje većinskih vlasnika da nađu dogovor i riješe međusobna dugovanja i potraživanja koja su već dobila i sudski epilog“.

"Kao direktna posljedica toga, firma već mjesecima ima blokirane račune, ne može nabaviti robu, a postojeće rezerve su pri kraju. Radnicima se ne uplaćuju porezi i doprinosi, ni plaće, a nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu", navodi se.

STBiH je, kako ističu, u više navrata apelirao na vlasnike da nađu rješenje, postignu vansudsku nagodbu koja bi odblokirala račune i omogućila firmi i njenim radnicima da rade.

"Apelirali smo i molili sud da nađe drugi način osiguranja a ne onaj koji će zacementirati trenutno stanje u kojem se nalazi firma. Nažalost, bez uspjeha. Sa svoje strane smo dali maksimum da i na sastancima Nadzornog odbora (NO) apeliramo na savjest većinskih vlasnika i zahtijevali da višemilionska međusobna potraživanja ne budu prioritet nad plaćama od nekoliko stotina KM za skoro 150 radnika. Nažalost ponovo bez uspjeha", ističe se.

U saopćenju za javnost navode da „iz svega navedenog STBiH i njegovo članstvo nema drugog izbora nego izaći na ulicu i zahtijevati pravo na rad“.

"U četvrtak, 18. decembra u 9.00 sati počinje sjednica Skupštine tog društva koja je posljednja šansa da dođe do konkretnog dogovora koji bi značio deblokadu računa, nabavku robe i nastavak rada. U to vrijeme dio radnika, predvođen STBiH, okupit će se ispred prodavnice Beneton u Ferhadija br. ll (ulici gdje se Skupština i održava) i s tog mjesta zahtijevati odgovore na zahtjeve", ističe se.

Među zahtjevima su prvenstveno "da Skupština naloži NO da postigne sporazum koji se mjesecima pregovara, da ne prihvati ponuđenu ostavku direktora Društva Kenana Harbe (u kojem radnici vide spas, ali i od kojeg zahtijevaju da ne diže ruke od odgovornosti koju ima prema njima), kao i da Uprava konačno ponudi konkretan plan i rješenje za neisplaćene plaće i obaveze prema radnicima“.