BiH
0

Sarajevo: Završeni tehnički pregovori o stabilizaciji i pridruživanju

FENA
Jučer održana Peta, završna tehnička runda pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju donijela je zadovoljavajuće rezultate za obje pregovaračke strane, izjavio je za medije glavni pregovarač BiH o SSP-u Igor Davidović.

Tema ove runde pregovora je bila slobodna trgovina, odnosno carinske koncesije. Prema riječima Igora Davidovića, postignuti su dogovori koji na najbolji mogući način štite domaće proizvođače ali i vode ka slobodnoj trgovini s EU što je i cilj ovih pregovora.

Pregovorima koji su završeni u predviđenom roku od godinu dana, zadovoljan je i šef Odsjeka za Balkan u generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange.

"U pregovorima smo morali nalaziti kompromise koji su ponekad teški za obje strane i moram reći da izuzetno cijenim profesionalni rad bh. pregovaračkog tima. Završetkom tehničkog dijela pregovora otvorili smo mogućnost za potpisivanje Sporazuma", izjavio je Lange.

Nakon završetka tehničkih pregovora, predstoji još jedna, zvanična runda, koja će odrediti okvirni tranzicijski period nakon kojeg Sporazum stupa na snagu.

U Sarajevu je danas održan i plenarni sastanak o monitoringu reformskog procesa na kojoj je razgovarano o tri uvjeta koji su stavljeni pred BiH: reforma policije, reforma javne uprave i suradnja s Tribunalom na kojem je ocjenjeno trenutno stanje u ovim oblastima.

"U ovim segmentima je postignut veoma mali napredak", izjavio je na konferenciji za novinare Lange te pozvao lidere BiH da iskoriste priliku i omoguće građanima BiH da uživaju u prednostima koje im pruža Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.