Online protesti
54

Sarajevo: Studenti Zdravstvenog i Farmaceutskog fakulteta još uvijek bez nastave

N. C.
Studenti fakulteta medicinske grupe
Studenti fakulteta medicinske grupe
Studenti medicinske grupacije fakulteta, tačnije studenti Medicinskog fakulteta, Fakulteta zdravstvenih studija i Farmaceutskog fakulteta već skoro dva mjeseca vode online proteste za studentska prava koja su im uskraćena.

Početkom novembra studenti su izašli na ulice kako bi skrenuli pažnju i potakli nadležne na rješenje njihovih zahtijeva. Naime, oni su zahtijevali da se riješi pitanje održavanja kliničke i praktične nastave, smanje školarina, kao i prelazak na finansiranje iz budžeta za studente koji su ostvarili prosjek 8.0 i više.

Potom su studenti od Univerziteta dobili informaciju da su poduzeti koraci te da bi klinička nastava mogla započeti u okviru Opće bonice prof. dr. Abdulah Nakaš, student su bili optimistični. Međutim, vrlo brzo optimizam jenjava, s obzirom da je započela nastava samo za studente Medicinskog fakulteta i to na KCUS-u, bez jasnog obrazloženja zašto nije i za studente druga dva fakulteta.

Valida Abdagić, potpredsjednik Studentske asocijacije Farmaceutskog fakulteta i jedan od predvodnika borbe za studentska prava pojašnjava kako bi problem održavanja nastave trebao bi biti riješen danas.

"Očekujemo da danas na Senatu bude usvojena lista nastavnika kojom će proces angažovanja nastavnika sa drugih Univerziteta biti okončan. Time bi trebala započeti sva nastava koja nije do sada održavana", kazala je.

Dalje pojašnjava da pitanje školarina i finansiranja najboljih studenata ostaje otvoreno.

"Kada je u pitanju smanjenje školarina i finansiranje školarina najboljih studenata, smatramo da su ta pitanja za Vladu KS i njene resore. Prema tome, borba za ova dva problema mora sačekati imenovanje nove Vlade KS. Nakon što ona bude imenovana, borba za ova pitanja će se nastaviti", ističe ona.