BiH
0

Sarajevo: Predstavljeni omladinski projekti pomirenja u BiH

Sarajevo-x.com
Sarajevo
Sarajevo
U Sarajevu su danas na pres-konferenciji predstavljeni omladinski projekti nastali u okviru projekta „Izgradnja povjeranja u Bosni i Hercegovini" (Bosnia Trust Project - BTP) koji Inicijativa mladih za ljudska prava realizuje u saradnji s partnerskim organizacijama u pet regiona BiH, saopćeno je danas iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH.

Tokom ovog projekta organizirano je pet škola za izgradnju povjerenja kroz koje je prošlo više od stotinu mladih iz različitih lokalnih zajednica širom BiH.

Nakon škola, a u saradnji s partnerskim organizacijama, polaznici su razvili svoje projekte koje je podržala Inicijativa mladih iz fonda za omladinske projekte.

Program obuhvata regionalnu saradnju, a dosad je u njegovu realizaciju bilo uključeno više od stotinu mladih iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore.

Međusobnim radnim posjetama i zajedničkim akcijama radi se na uspostavljanju povjerenja među novim generacijama.

"Naš plan je da nastavano ovim putem i da radimo na regionalnom povezivanju i povezivanju mladih unutar BiH.

Veze i odnosi među judima koji žve u istoj zemlji su pokidane i uništene ili nisu nikada izgrađene zbog rata, ali i zbog nastavka nacionalističke politike", kazala je Amela Suljić, direktorica bosanskohercegovačkog ureda Inicijative mladih za ljudska prava.

Suljić je dodala da je u različite programe Inicijative mladih dosad bilo uključeno nekoliko stotina mladih iz šireg područja BiH i najavila intenzivniji rad sljedeće godine.

Projekat BTP je u potpunosti podržan iz Vlade Velike Britanije.

Učesnicima konferencije se obratio i britanski ambasador u BiH Matthew Rvcroft koji je govorio o važnosti ovog i drugih projekata čiji je cilj uspostavljanje pokidanih veza među ljudima u BiH nakon rata te je osobito naglasio aktivno i odgovorno učešće mladih kao ključno u procesu pomirenja u BiH.

Cilj nagrađenih projekata je podstaći i utjecati na procese pomirenja i uspostavljanje dijaloga među mladima i na proces suočavanja s prošlošću, specifično u regijama u kojima se provodi BTP: Glamoču, Rogatici, Bijeljini, Bratuncu i Nevesinju te šire.

„Osvrt u prošlost, pogled u budućnost" je projekt koji će partnerska organizacija „Odisej" implementirati da bi povećala nivo svijesti među mladim ljudima iz različitih grupa, etničkih, religijskih, itd., tokom kampanje „Izgradnja mira i suočavanje s prošlošću" u Bratuncu, Srebrenici, Milićima, Vlasenici i Šekovićima.

Projektom „Suočavanje s prošlošću" organizacija Terca nastoji stvoriti prostor za angažovanje pojedinaca i grupa koji nisu bili u mogućnosti da otvore teme o prošlosti i da se bave ovim pitanjima kroz tehniku August Boalovog pozorišta, da bi dali akcent na analizu i razgovor „potlačenih" u povratničkim područjima s manjinskim stanovništvom.

U regiji Glamoč, u partnerstvu s Omladinskim centrom iz Gornjeg Vakufa - Uskoplja, bit će provedena kampanja za osnivanje omladinskog centra u Glamoču kroz niz akcija grupe od 20 mladih iz pet općina, Glamoča, Mrkonjić-Grada, Bugojna, Jajca, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, koji će raditi na podizanju svijesti građana i općinskih vlasti o potrebi osnivanja omladinskog centra koji bi pružao mogućnost za zajedničku društvenu interakciju djece i mladih različitih etničkih i vjerskih pripadnosti na području općine Glamoč.

U saradnji s Omladinskim klubom pod istim suncem iz Jablanice bit će implementiran projekt „Karavan mira" čiji je cilj pospješiti komunikaciju između mladih iz različitih nacionalnih skupina u općinama Stolac, Berkovići, Bileća i Gacko) kroz informiranje mladih, uspostavljanje saradnje među mladima iz oba entiteta i prenošenjem pozitivnih iskustava omladinskih organizacija i organizovanjem karavana mira kroz Bileću, Stolac, Gacko, Berkoviće i Mostar.

U saradnji s udruženjem „Lara" iz Bijeljine implementirat će se projekt pod nazivom „Nebo" koji je usmjeren na poboljšanju interetničkog dijaloga, prvenstveno među mladim ljudima na području sjeveroistočne BiH, osmišljavanjem i realizacijom dokumentarnog filma o suživotu te na taj način utjecati na bolji dijalog mladih različitih nacionalnih pripadnosti u svojoj zajednici, saopćeno je.