BiH
2.1k

Sarajevo: Pogledajte kako izgleda novoizgrađeni kružni tok na Mojmilu

Klix.ba
Nakon polaganja završnog sloja asfalta i obilježavanja horizontalne i vertikalne saobraćajne signalizacije završena je izgradnja kružnog toka na Mojmilu. Njegovim puštanjem u funkciju poboljšan je protok saobraćaja od Dobrinje prema centralnom dijelu grada.

Novoizgrađeni kružni tok dio je A transverzale, saobraćajnice koja će Međunarodni aerodrom Sarajevo povezivati s ostatkom grada. Kako je saopćeno iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, u funkciji su tri saobraćajna kraka i trenutno se vrši spajanje kružnog toka saobraćaja sa krakom A transverzale. Kružni tok će A transverzalu spajati sa desetom transverzalom.

A transverzala će predstavljati jednu od najvažnijih saobraćajnica u ovom dijelu glavnog grada Bosne i Hercegovine, jer će saobraćaj za aerodrom ili Stup biti preusmjeren sa dobrinjskih ulica na moderni bulevar. 

"Urađen je završni habajući sloj asfalta, rekonstruirana je kontaktna mreža za trolejbuski saobraćaj, te postavljene horizontalna i vertikalna saobraćajna signalizacija, obilježeni su prelazi za bicikliste kroz kružnitok, odnosno biciklistička staza koju je Općina Novi Grad izgradila od Nedžarića prema Dobrinji povezana je s novoizgrađenim kružnim tokom, a ostalo je još da se uradi hortikulturno uređenje središnjeg ostrva unutar kružnog toka“, ističu iz Direkcije za puteve KS-a.

Uporedo s ovim radovima radi se na izgradnji preostalog dijela A transverzale, većina radova je završena, tako da se očekuje da će ova saobraćajnica biti završena u ovoj godini.

Kružni tok je mogao biti završe dosta ranije, ali su zbog procedure za postavljanje kontakne mreže za trolejbuski saobraćaj radovi prolongirani nešto više od mjesec dana.

Ukupna vrijednost izgradnje A transverzale je 5.800.000 KM. Novac su osigurali Kanton Sarajevo putem Direkcije za puteve KS-a i Općina Novi Grad Sarajevo.