BiH
28

Sarajevo: Obilježeno 20 godina od mučkog ubistva devet policajaca

Anadolija
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Članovi Udruženja boraca "Branioci Bosne“ iz Sarajeva danas su u Velikom parku u Sarajevu položili cvijeće, proučili Fatihu i odali počast policajcima ubijenim u akciji "Trebević II“ 26. oktobra 1993. godine.

U akcija su stradali Admir Hebib (1969), Kemal Kojić (1960), Dragan Miljanović (1967), Slaven Markešić (1965), Srđan Bosiljčić (1963), Elvir Šovšić (1974), Hamid Humić (1959), Jasmin Čamidžija (1968) i Izet Karšić (1959).

Osim predstavnika i članova Udruženja boraca "Branioci Bosne“, polaganju cvijeća su prisustvovali članovi porodica stradalih policajaca, kao i građani Sarajeva.

Avdo Hebib, nekadašnji visoki policijski dužnosnik MUP-a RBiH, čiji je sin Admir imao 23 godine kada je ubijen u akciji ''Trebević II'', tek 20 dana nakon što se oženio, za Anadoliju je kazao da je "besmisleno bilo šta kazati u vezi s ubistvima devetorice policajaca".

“Šta misliti kao roditelj koji je dao ono najsvetije zbog nekoliko kriminalaca, a što je poslije samo legalizirano od strane institucija sistema. Imamo jedan neljudski odnos prema tim ubijenim borcima. Ovakav odnos prema njima traje čitavih 20 godina, i to najbolje govori o onima koji obnašaju vlast u zemlji”, kazao je Hebib.

Predsjednik Udruženja boraca "Branioci Bosne“ Ismet Dahić u izjavi AA istakao je da je žalosno što se predstavnici vlasti nisu danas pojavili na obilježavanju smrti devetorice policajaca.

“Danas je punih 20 godina od akcije u kojoj je na jedan mučki i svirep način ubijeno devet policajaca. Danas su, nažalost, samo prisutni bliži članovi porodica ubijenih, njihovi roditelji, i nema nikoga od predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, bilo koga za broračka pitanja, niti federalnog ministra za boračka pitanja... To je sramotno i žalosno jer oni vjerovatno i ne znaju da se taj događaj desio u Sarajevu. Volio bih da slobodno prošetaju ulicama Sarajeva jer je stao rat u BiH prije 18 godina. Nemamo ni finansijskih sredstava da časno i dostojanstveno obilježimo ovakav događaj, pa tako danas neće biti ni himne. Izgleda da su ovakvi događaji za naše vlasti manje bitne”, kazao je Dahić.

Inače, 26. oktobra 1993. godine, po naredbi tadašnjeg ratnog Predsjedništva BiH, u saradnji s Vrhovnim štabom Armije Republike BiH i MUP-om Republike BiH, dogovorena je i sprovedena akcija "Trebević II“ s ciljem uspostavljanja reda i obračuna s kriminalnim dijelovima Armije RBiH, odnosno neposlušnim komandantima i njihovim formacijama na području grada Sarajeva.

U pokušaju hapšenja odmetnutog komandanta Desete brdske brigade Mušana Topalovića Cace stradalo je devet mladih pripadnika policije. Topalović je ubijen dan kasnije prilikom, kako je službeno saopćeno, pokušaja bijega.