BiH
985

Sarajevo: Nesavjesni građani otpad bacaju pored podzemnih kontejnera

Piše: Š. B.
Dva dana nakon svečanog puštanja u rad podzemnih kontejnera u naselju Trg heroja redakciji Klixa obratili su se ogorčeni građani sa fotografijama koje prikazuju nagomilano i razbacano smeće.

Građani se žale i kako se ne poštuju oznake za razdvajanje otpada te kako oni nesavjesni otpad ostavljaju pored kontejnera.

Stari problemi se nastavljaju, smeće je razbacano po ulicama, a još više odmažu i psi lutalice koji taj isti otpad raznose u potrazi za hranom.

Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba

Radnici KJKP RAD su blagovremeno intervenisali, tako da je otpad očišćen i sklonjen.

iz KJKP RAD kazali su nam kako je problem u neodgovornim pojedincima koji ostavljaju otpad u kesama pored kontejnera umjesto da ih bace u kontejnere koji su jutros imali dovoljno mjesta da prime kese sa smećem.

"Pronašli smo otpad pored crnog kontejnera koji je predviđen za ostali otpad. Neodgovorni građani stvaraju ruglo. Ovo je problem kojim će se morati pozabaviti svi organi koji su nadležni za komunalni otpad i nivo javne higijene u Kantonu Sarajevo", kazao nam je portparol Rada Mirza Ramić.

Rad će u toku ovog mjeseca organizovati i edukacije i podjelu promotivnog materijala u saradnji sa partnerima projekta.

"Molimo građane da maksimalno ozbiljno shvate i prihvate ovaj projekat kako bi zaživio ne samo u Sarajevu nego i u cijeloj BiH. Naši građani često putuju u zemlje Evropske unije gdje postoje pravila ponašanja koja naši građani poštuju. Problem je što se ista pravila ne poštuju i ovdje, već se ponašaju bahato", dodaje Ramić.

Također je iznenađen činjenicom kako građani na osnovu neprovjerenih informacija i neznanja donose netačne zaključke u vezi sa daljnjim postupanjem sa otpadom nakon odlaganja.

"Ovi kontejneri imaju zapreminu od 3.000 litara i prazne se pet do šest puta sedmično u zavisnosti od potrebe. Na teren dolazi poseban kamion i u posebnoj turi se prazne kontejneri za papir i karton, u posebnoj staklo, plastika i metalna ambalaža. Kamion zatim otpad prevozi do sortirnice, gdje se isti razvrstava prema svrsi i dalje se balira i reciklira", poručuje Ramić.

Ovaj otpad se, dakle ne deponuje, čime se štite prirodni resursi, smanjuje se količina otpada na deponiji i produžuje se vijek trajanja deponije.

Eko redari su također na terenu i vrše monitoring.