Pomoć za studente
91

Sarajevo dobija još jedan studentski dom

Piše: N. Jamaković
Novi studentski dom na Ilidži (Foto: Fondacija Izvor nade)
Kanton Sarajevo će do kraja septembra dobiti još jedan studentski dom, u blizini Termalne rivijere na Ilidži. Dom će imati kapacitete za oko 100 studenata sa prostora cijele BiH.

Prednost pri smještaju u ovaj dom imat će uspješni studenti ili đaci slabijeg imovnog stanja, kaže za Klix.ba Harun Tursanović, direktor Fondacije Izvor nade, koja je inicirala gradnju doma. U objekt je uloženo 3,1 milion KM, a njegovim otvaranjem bit će realizovana ideja da se pomogne i podrži obrazovanje u našoj zemlji.

"Naša Fondacija je osnovana u februaru 2010. godine, nakon čega smo mi pomagali povratnike, stipendirali studente, dijelili pakete i slično. Onda se pojavila ideja da izgradimo jedan ovakav dom, a u tome su nas podržali privredni subjekti i pojedinci iz cijele BiH. U izgradnju doma ćemo ukupno uložiti 3,1 milion KM, a u toku su finalni radovi, te očekujemo da bude otvoren do kraja septembra", kaže Tursanović za naš portal.

Ističe kako će u dom biti smješten jedan dio studenata koje je Fondacija već stipendirala, te da će uskoro biti raspisan konkurs za prijem novih studenata, pri čemu će prednost imati uspješni studenti ili đaci koji su završili srednju školu, a slabijeg su imovnog stanja i ne mogu finansirati smještaj tokom studija u Sarajevu.

"Dom će imati velike troškove, međutim, naši donatori koji su pomogli njegovu izgradnju spremni su i dalje nastaviti pomagati. Na taj način ćemo moći pomoći siromašnijim studentima, što je i bila osnovna zamisao", dodao je Tursanović.