Kanton i općine izdvajaju novac
0

Sarajevo će dobiti uređaj za mjerenje polena u zraku

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić potpisao je danas Sporazum o sufinansiranju nabavke uređaja za sakupljanje i mjerenje polena u zraku na području općina Stari Grad i Centar sa predstavnicima ovih općina i dekanom Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Sarajevu Rifatom Škrijeljem.

Za nabavku i postavljanje uređaja resorno Ministarstvo će izdvojiti 10.000 KM, a općine po 5.000 KM.

Uređaj bi, kako je kazao rukovodilac Laboratorije za palinologiju na PMF-u Sulejman Redžić, trebao biti postavljen na Trgu Oslobođenja - Alija Izetbegović odakle će se mjerenjem pokrivati područja obje općine.

S obzirom da je dokazano da je 20 posto stanovništva u Kantonu alergično na neki od polena, ministar Jusić je ukazao na važnost nastavka realizacije zajedničkih projekata nabavke novih i održavanja ovih mjernih uređaja.

Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS u narednoj godini će planirati posebnu budžetsku stavku za održavanje ovih mjernih stanica, kao i donošenje Kantonalnog akcionog plana za suzbijanje ambrozije za 2012. godinu, saopćila je Pres služba Kantona Sarajevo.