Saradnja institucija
0

Saradnjom sa Stomatološkim fakultetom namjerava se poboljšati dentalno zdravlje građana Sarajeva

B. R.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Stomatološki fakultet Univerziteta u Sarajevu (UNSA), resorna ministarstva obrazovanja i kantonalni Dom zdravlja namjeravaju unaprijediti saradnju u svrhu poboljšanja dentalnog zdravlja stanovništva, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Ministrica nauke i visokog obrazovanja Aleksandra Nikolić, ministrica odgoja i obrazovanja Naida Hota-Muminović (NiP), ministar zdravstva Haris Vranić (SDP) i rektor UNSA-e Rifat Škrijelj danas su posjetili Stomatološki fakultet. Oni su razgovarali s dekanom ovog fakulteta Muhamedom Ajanovićem.

Ministri su domaćinima prenijeli, kako je navedeno, sve važnije detalje trenutnih okolnosti u kojima djeluju njihova ministarstva. Predstavili su i prioritete i pitanja čije provođenje i rješavanje zahtjeva aktivnu saradnju i partnerstvo kantonalnih ministarstava i institucija sa Stomatološkim fakultetom s klinikama, a sve u cilju općeg unapređenja sistema zdravstvene zaštite Kantona Sarajevo, ali i Bosne i Hercegovine.

Foto: Vlada KS
Foto: Vlada KS

Ovom sastanku je prisustvovao i direktor Doma zdravlja Abel Baltić, a na njemu su dogovorene i aktivnosti, kako je istaknuto, operativne saradnje Doma zdravlja i Stomatološkog fakulteta, kojima je osnovna namjera da se udruže kapaciteti dvije institucije da bi se kvalitetnije i učinkovitije organizovala stomatološka zdravstvena zaštita.

Dekan Ajanović je istakao spremnost Stomatološkog fakulteta za nastavak saradnje, ali i pojačano stavljanje ljudskih i materijalno tehničkih kapaciteta u funkciju unapređenja dentalnog zdravlja građana Kantona Sarajevo.

Pažnja je posvećena pitanju promocije i prevencije u oblasti oralnog zdravlja mladih te će predmet saradnje resornog Ministarstva za odgoj i obrazovanje i ovog fakulteta u narednom periodu biti uspostavljanje punktova stomatološke zdravstvene zaštite pri osnovnim i srednjim školama.

Osim toga, prioritet saradnje bit će, kako je saopćeno, i nastavak aktivnosti na organizaciji nastavne baze u ovoj oblasti, ali i kapitalne investicije u kliničku infrastrukturu ovog fakulteta.

Dekan Ajanović je goste upoznao s do sada realizovanim kapitalnim investicijama te predstavio nove, kako je potcrtano, infrastrukturne projekte čijom realizacijom će se Stomatološki fakultet afirmirati kao regionalni stomatološki klinički centar.

Rektor Škrijelj iskazao je podršku konstruktivnom dijalogu učesnika sastanka i potvrdio dobru volju i spremnost akademske zajednice da u skladu sa svojim kapacitetima i mogućnostima pruži podršku razvoju sistema zdravstvene zaštite u ovoj značajnoj oblasti, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.