BiH
8

Saobraćajnica u Gradačačkoj ulici olakšat će pristup ulici Azize Šaćirbegović

Klix.ba
Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić i direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Adem Zolj, zajedno sa predstavnicima Savjeta mjesnih zajednica "Čengić Vila" i "Staro Hrasno“, obišli su gradilište u Gradačačkoj ulici, gdje je u toku izgradnja saobraćajnice koja će ovu ulicu povezati sa V transferzalom i ulicom Azize Šaćirbegović.

Izgradnjom ove saobraćajnice stanovnicima Čengić Vile i okolnih naselja bit će omogućen kraći i lakši pristup ulici Azize Šaćirbegović, a u velikoj mjeri rasteretit će se Gradačačka ulica, ali i olakšati saobraćanje prema Osnovnoj školi "Osman Nakaš“.

"Općina Novi Grad Sarajevo je na zahtjev Mjesne zajednice 'Čengić Vila' uradila projektnu dokumentaciju za ovu priključnu saobraćajnicu u dužini od oko 100 metara. Očekujemo da će radovi biti vrlo brzo završeni, obzirom na to da su ranije riješeni imovinsko pravni odnosi. Ovaj projekat je za samo naselje Čengić Vila vrlo značajan, jer više neće biti potrebe za obilaženjem prilikom ulaska i izlaska u naselje“, istakao je načelnik Efendić.

Kako je kazao Adem Zolj, ovo je jedan pozitivan primjer prave inicijative Mjesne zajednice, preko Općine, do Direkcije.

"Građani su zatražili da se ovaj dio saobraćajnice uradi. Time će se rasteretiti saobraćaj ispred Osnovne škole 'Osman Nakaš', koja se nalazi u blizini. Samim tim, zbog odvijanja saobraćaja, poželjno je uvijek da se saobraćaj preraspodijeli na što više saobraćajnica, kako bi se smanjile gužve na primarnoj saobraćajnici“, rekao je Zolj.

Dodaoje da se izgradnjom ove saobraćajnice velikom broju stanara stambenih zgrada daje mogućnost priključka i na V transferzalu.

"Prije deset godina bilo je predviđeno da se V transferzala spoji sa ulicom Safeta Hadžića. Nadam se da će Zavod za izgradnju KS-a u narednom periodu uraditi preostali dio saobraćajnice pored zgrada Bosmala, do ulice Safeta Hadžića, nakon čega bi se ovdje mogao regulisati saobraćaj pomoću svjetlosne signalizacije, semafora“, naveo je Zolj.

Projekat će koštati oko 100. 000 KM. Radove zajednički finansiraju Općina Novi Grad Sarajevo i Direkcija za puteve KS-a sa po 50. 000 konvertibilnih maraka. Radove izvodi KJKP "Rad“, saopćeno je iz press službe Općine Novi Grad.