BiH
3

Sanela Jenkins, Čolić, Čengić... na dodjeli nagrada Isa beg Ishaković 2013

Beba Selimović
Svečana ceremonija dodjele nagrada Isa beg Ishaković 2013, najznačajnijeg nezavisnog, građanskog priznanja u gradu Sarajevu, održat će se 5. septembra u Narodnom pozorištu Sarajevo, sa početkom u 19.30 sati.

Svoje učešće na cermoniji potvrdio je Zdravko Čolić, jedan od najznačajnijih muzičkih umjetnika sa ovih prostora. Takođe, ceremoniji će prisustvovati i Sanela Diana Jenkins, svjetski poznata humanistica. Iz društva za zaštitu kulture i kulturne baštine Klepsidra, koje je utemeljilo nagradu Isa beg Ishaković, potvrdili su i dolazak Nihada Čengića, jednog od najznačajnijih bosanskoherceovačkih restauratora danas, koji živi u Italiji. Učešće je potvrdio i ugledni evropski znanstvenik prof. dr Vjekoslav Gerc te primadona sevdaha Beba Selimović.

Nagrada Isa beg Ishaković se ove godine dodjeljuje pod devizom – Sarajevo, europski Jerusalem. U posveti ovogodišnjoj dodjeli stoji rečenica dr. Derviša Korkuta koji je 1941. spasio sarajevsku Hagadu pred nacistima: "Braniti pravo drugoga i drugačijega kao što bi se branio vlastiti život. To je sveto i neprocjenjivo iskustvo…"

"Bogatstvo Sarajeva su oduvijek bili bili zapravo njegovi građani, jer su poput Korkuta vjerovali u temeljne vrijednosti koje čine jedno društvo, a to su suživot i tolerancija. U toj prilično opasnoj konverzaciji, ne jenjava odnos sarajevske gradske sredine, prema svemu što, prividno ili trenutno, ugrožava njen višestoljetni identitet", ističe prof. Amel Suljović, predsjednik društva Klepsidra.

"Braniti pravo drugoga i drugačijega, postaće hronogram, epitaf, deviza za svako vrijeme i svaku generaciju u Sarajevu. Dodjeljujući nagrade Isa beg Ishaković, mi svake godine svjedočimo da nikada u ovom gradu nismo progonili ljude zato što su bili drugačiji. U ovom gradu Jevreji nikada nisu živjeli u getu, za razliku od ostatka Evrope.

U ovom gradu nismo spaljivali naše majke, sestre i supruge, potvorivši ih da su vještice. Nismo prepuštali ognju naše znanstvenike jer su tvrdili da je zemlja okrugla i da se okreće oko sunca. Ovu istinu zbog koje je nesretni Gjordano Bruno gorio na lomači, u Sarajevu su u prvoj polovini 16. stoljeća znala i djeca po mektebima i sjemeništima. Ukratko, zlo i nesreća nisu nastajali ovdje, već bi uglavnom stizali iz drugih kultura i civilizacija u Sarajevo. To su činjenice", zaključuje prof. Suljović.